Állandó egészségügyi központok a megyében

Maros megyében hét állandó egészségügyi központot létesítenek a vidéki betegek számára. Ezt azonban a megye családorvosai nem nézik jó szemmel.

Mivel a megyében nem létezik minden térségben egészségügyi szolgálat, a helyi közhatóságok és a Közegészségügyi Igazgatóság úgy döntött, kötelezni fogják a családorvosokat arra, hogy a létesítendő központokban szolgálatot vállaljanak.

A központok közül öt helyhez kötött lesz: ezek Dédán, Libávfalván, Szovátán, Erdőszentgyörgyön és Mezőrücsön működnek majd. A maradék kettőt pedig mobilis központként képzelik el a kezdeményezők: ezeket Nyárádszeredában és Nagysármáson helyeznék el.

A rendelet felháborodást keltett a megyei családorvosok körében. Ileana Mihăescu, a Megyei Családorvosok Egyesületének elnöke úgy nyilatkozott, képtelenség fizikailag teljesíteni az elvárásokat. A rendelőben naponta hét órát dolgoznak az orvosok, 8 és 15 óra között pedig házhoz járnak betegeikhez – magyarázta.

Amennyiben kötelezik őket a központokban való munkára is – folytatta az elnök –, akkor az azt jelentené, hogy 15 órától reggel 8-ig ott kellene tartózkodniuk, aztán reggel 8-tól ismét láthatnak hozzá a rendelőben, majd a terepen zajló munkához. Vagyis megállás nélkül dolgozniuk kellene – vonta le a következtetést Ileana Mihăescu.

Ugyanakkor hozzátette, a központokban való munkára kötelezés jogtalan. A családorvosok ugyanis az Egészségügyi Biztosítóházzal kötöttek munkaszerződést, nem pedig az Egészségügyi Minisztériummal.  Ilyen alapon nem volna jogos, ha pénzbírsággal illetnék az orvosokat, ha nem teljesítik a megbízást, mint ahogy az sem, hogy egyáltalán arra kötelezzék – egészítette ki a Megyei Családorvosok Egyesületének elnöke.

Jelenleg Maros megyében 315 családorvos létezik, amelyből 173 városi, míg 142 vidéki környezetben tevékenykedik. Egészségügyi Központ pedig jelenleg három létezik a megyében: Mezőbándon, Mezőzán és Mezősályin.

Share this post

PinIt
scroll to top