„American Corner” Marosvásárhelyen

Október 27-én, csütörtökön, 11 órai kezdettel avatják fel Marosvásárhelyen az ország kilencedik amerikai kultúrát népszerűsítő központját, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete jóvoltából.

Az „American Corner” nevet kapó kulturális központ a Maros Megyei Könyvtár keretén belül fog működni. Az átadási ünnepségen jelen lesz Bukarestben a helyi és megyei hivatalos személyek mellett Amerika nagykövete és felesége is.

Monica Avram, a Maros Megyei Könyvtár igazgatója az „American Corner” kapcsán úgy nyilatkozott, ez egy olyan projekt, amelyen már másfél éve dolgoznak, és amely most lépett egyenes vonalba a megvalósítási munkálatokkal. Gyakorlatilag egy információs központot jelent, amelynek tárgya az amerikai kultúra – magyarázta Avram, hozzátéve: amennyiben a marosvásárhelyiek az Egyesült Államok felől érdeklődnének, a teljes információ-adagot megkapják az American Cornerben.

Az „American Corner” a Polgármesteri Hivatal utcájában, a 2-es szám alatt található, a volt Parc Szálló épületében, a Szakszervezetek Háza felőli bejáratnál. Az érdeklődők rendelkezésére itt több száz könyv, CD és DVD áll, továbbá angol nyelvű képzéseket és tematikus eseményeket is szerveznek majd.

Az információs központ megnyitását az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége támogatta, közel 40 ezer amerikai dollárral. Monica Avram arról is beszámolt, miként költötték el ezt a pénzösszeget: közel 18 ezret a központ elektronikus felszerelésére és a bútorzatra áldoztak; majdnem 12 ezer dollárra könyveket rendeltek; a maradék összegből pedig videokonferenciákra alkalmas berendezést vásárolnak, amely segítségével kapcsolatot tudnak létesíteni az ország további központjaival – számolt be az igazgató.

A Marosvásárhelyen megnyitott amerikai információs központ a kilencedik Romániában, és valószínűleg az utolsó is, mivelhogy az Amerikai Nagykövetség már kimerítette a hasonló célokra kirendelt pénzalapokat.

Fotó: muresnews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top