Ammónia-szintet mérő, mobilis berendezés a városnak

Mivel Marosvásárhelyen örök probléma az ammónia jelenléte a levegőben, a Környezetvédelmi Minisztérium egy mobilis ammónia-mérő berendezést szerzett be a város számára, hogy azzal a település bármely pontján mérni lehessen a levegő szennyezettségi fokát.

Borbély László, környezetvédelmi miniszter úgy nyilatkozott, az Unióban sehol sem engedélyezik már hasonló üzemek építését a lakott területek 30 kilométeres körzetében. Éppen emiatt, bármit is tenne a vegyi kombinát, mindig is lesznek olyan napok, amikor érezni lehet az ammóniát a levegőben. A miniszter hozzátette, egyelőre a kombinát vezetősége betartotta a megállapodásokat: megemelte az ammóniát kiengedő kürtő magasságát 112 méterre, mint ahogy javított a kibocsátó berendezések állapotán is – magyarázta Borbély.

A helyi Környezetvédelmi Egyesület részére az Amerikai Egyesült Államokból megrendelt mérő-berendezést egy haszonjárműre szerelték fel, és kimondottan az ammónia szintjét méri a levegőben – nyilatkozott Dănuţ Ştefănescu, az egyesület elnöke. Az egyéb, szennyező anyagokat továbbra is a nem mobilis mérőeszközökkel vizsgálják majd – egészítette ki a vezető.

A berendezés azért hasznos, mivel azonnal a helyszínre tudják vinni, miután a fokozott ammóniaszagra vonatkozó jelzés beérkezett. Az eredményeket pedig valós időben küldhetik el a környezetvédők az egyesülethez, ahol a szakemberek össze is vethetik a megengedett értékkel. Így tehát nem lesz többé pardon az Azomaros részére: ha szennyezte a levegőt, fizetnie kell, és többé nem tagadhatja le, ha netán hibázott.

Share this post

PinIt
scroll to top