Aradon készülnek az Oktoberfest jelmezei

Egy aradi textíl-gyár készíti el a németországi híres Oktoberfest népviseleteit. A hagyományos népi jelmezeket gazdagon hímezik, és Swarovski eredetű kristályokkal is díszítik. Egy ilyen viselet ára megközelíti az 1000 eurót.

A hazai gyártású német öltözéket Németországban 500 és 1000 euró között árusítják. A gyártók onnan szállítják Romániába az anyagot és a szükséges kellékeket, a kész ruhák pedig árcimkével együtt hagyják el az országot.

„A népviselet gyönyörű hímzéssel készül, és három darabból áll össze: egy blúzból, egy nagy dekoltázsú ruhából, valamint egy kötényből.” – nyilatkozta Ana Rotar, a textil-gyár műhely-vezetője. 1000 eurót azok a darabok érnek, amelyek természetes selyemből készülnek, és sok Swarovski kristálykövet hordoznak magukon – magyarázta Rotar.

A gyártási idő is ennek függvényében változik: míg az egyszerű szabású ruhákat órák alatt elkészítik, addig a különleges díszítésű és hímzésű darabokkal akár két napot is elbíbelődhetnek a varrodában.

Monica Fufezan, a textil-gyár igazgatója úgy nyilatkozott, a hagyományos német népviselet nagy érdeklődésnek örvend főként ebben az időszakban, amikor Münchenben heteken belül megkezdődik az Oktoberfest. Hozzátette, valószínűleg a vásárlók a hagyományok iránti tisztelet miatt szerzik be a ruhákat, mivelhogy ezek ára – be kell ismerni – eléggé borsos.

Az elmúlt hónapokban az aradi üzem megrendelései igencsak megnövekedtek, ennek eredményeképpen hetente több mint 2000 hasonló jelmezt továbbítanak Németországba, eladásra.

Fotó: oktoberfest-munchen.com

Share this post

PinIt
scroll to top