Arafat: a minisztériumon kívülről védelmezem a sürgősségi rendszert

Dr. Raed Arafat, az Egészségügyi Minisztérium volt államtitkár-helyettese az általa tartott sajtókonferencián úgy nyilatkozott, tovább fogja védelmezni a sürgősségi rendszert, ezúttal a minisztérium határain kívülről.

Mint ismeretes, Raed Arafat tegnap, azaz január 10-én nyújtotta be felmondását a minisztériumi tisztségéről. Döntését elsősorban az új egészségügyi törvény kedvezőtlen előírásaival magyarázta, a sürgősségi ellátást illetően, de közrejátszott a Traian Băsescu államelnökkel való összeszólalkozása is.

Arafat azt is megjegyezte, hogy számtalan kérést kapott arra, hogy maradjon meg a tisztségében, mivel onnan könnyebben irányíthatja majd az egészségügy sorsát. Azonban az orvos erről másképp vélekedik: szerinte jobb eredményeket érhet el, ha kívülről veszi kézbe az ügyet.

Arafat továbbá úgy nyilatkozott, a jelenlegi egészségügyi törvény számos országnak jelent példaképet, és már többen meg is dícsérték a romániai sürgősségi szolgálat működését. Azonban, a módosításokat követően, ez a törvény elvész, úgy ahogy van – fogalmazott a volt államtitkár-helyettes. Több száz oldal törlődik, olyan cikkelyek és előírások, amelyek például a SMURD összehangolását illetik a Belügyminisztériummal. Egy olyan rendszernek tesznek pontot a végére, amely már több próbán is átesett, de még mindig érvényes és működőképes – véleményezett Arafat.

„Tönkretesszük amink van anélkül, hogy megbizonyosodnánk, hasonló jóban lesz-e részünk.” – mutatott rá a tényekre az orvos, amikor a SMURD rohammentőszolgálat magánosítására került szó. De ugyancsak ez lesz a következménye annak, ha az új törvényt a jelenlegi formában szavazza meg a Parlament – tette hozzá Arafat.

Ami a SMURD – Sürgősségi Életmentő Szolgálat sorsát illeti, Raed Arafat úgy nyilatkozott, senki se mondja azt, hogy a SMURD érintetlen marad a változások során, ha a sürgősségi rendszert magát is módosítják. A SMURD nem létezne, ha nem állna a Belügyminisztérium támogatása alatt. A SMURD ugyanis egy közszolgáltatás, amelyet egyetlen biztosítóház sem finanszíroz, csak az állam – vagyis az Egészségügyi és a Belügyminisztérium. Továbbá, hogy az állam nem tudja, a SMURD mire is költi a pénzét, abszurdum, mivelhogy évente alíg jut 1 millió lej felszerelésre és orvosi eszközökre – hangsúlyozta ki a rohammentőszolgálat alapítója.

A petitieonline.ro honlapon egyébként már napok óta zajlik a szavazás annak érdekében, hogy ne számolják fel a SMURD rohammentőszolgálatot. Félreértés nyomán indult el ugyan az aláírásgyűjtés (mivel a SMURD-ot nem felszámolni, hanem „csupán” magánosítani akarják), de az összegyűlt kézjegyek magukért beszélnek. Jelenleg több mint 17 ezren csatlakoztak a petícióhoz azért, hogy legalább ezt a jót ne tegyék tönkre a „fentiek”, ha már lassan mindent elpusztítottak, ami valamit is ért ebben az országban…

Fotó: adevarul.ro

Share this post

PinIt
scroll to top