Arculatváltás Marosvásárhelyen

Azaz, egy új kinézetű, átváltoztatott város elébe nézünk?

Valószínűleg nem a szilveszteri pezsgő beszél a városvezetőkből, másként nem lennének ennyire biztosak a dolgukban: az önkormányzat szerint ugyanis a 2011-es év hozza a legtöbb változást városunkba.

Aki nem ma született marosvásárhelyi bárány, az tudja, hányféle és milyen mértékű változásokon ment már keresztül a város arculata. Hát… úgy néz ki, idén ismét szembesülnünk kell egy-két, sőt több olyan projekttel és tervvel, amely által – az önkormányzat szerint – teljesen új ruhába öltöztetik Marosvásárhelyt. Hogy ezekből melyik lesz hasznos és jó, majd kiderül, de addig is, lássuk, mibe settenkednek a vezetőink!

Először is, a város kasszájából teszik majd rendbe (már ideje is lenne!) a Színház teret. Igaz ugyan, hogy a rehabilitálásnak 2010-ben vége kellett volna lennie, de különböző technikai okok miatt kicsúsztak az időből (szokás szerint…), és 2011 nyarára tűzték ki az újabb határidőt. Rodica Fărcăşan, a Polgármesteri Hivatal Technikai osztályának aligazgatója úgy nyilatkozott, a munkálatok 50%-ban már megvannak, a további költségek pedig 10 millió lejt tesznek ki.

Másodszor, szintén a városi büdzséből fordítnak 25%-ot a városi Állatkert felújítására. A költségek 75%-át a Környezetvédelmi Minisztérium állja – tudtuk meg Rodica Fărcăşantól. A 2010 nyarán elindított projekt 2011. augusztusában zárul, és magába foglalja az elefántoknak, nagymacskáknak, zsiráfoknak, mocsári madaraknak, medvéknek és szarvasoknak kialakított új életterek létrehozását.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

  2011-ben is folytatódik az ANL-s és a hidegvölgyi lakások építése. 6 tömbház létesítésére már el vannak indítva a papírok, ezek összesen 120 lakrésszel rendelkeznek majd – magyarázta az aligazgató. Az építéshez márciusban kezdenek hozzá. További 4 tömbházat emelne az önkormányzat a Március 8. utcában, ezek felépítéséről azonban még folynak a tárgyalások – tette hozzá Fărcăşan.

  Uniós alapokból újítják fel idén a Várat. Dana Ijac, a Polgármesteri Hivatal Finanszírozási osztályának vezetője úgy nyilatkozott, rekonstruálják a műemlék freskóit, külső és belső falfestményeit, ugyanakkor a gyalogutakat is az egykori helyükre helyezik vissza, és a bejáratok képzőművészeti elemeit is visszaadják. Az osztályvezető hozzátette, a rehabilitálás után a középkori Vár része lesz a regionális turizmus célpontjainak.

  Szintén uniós alapokból modernizálják az Öregek otthonát is, ugyanakkor további 52 városi utat tesznek rendbe. Mindezek költségeihez az önkormányzat minimális összegekkel járul hozzá, ugyanis a pénz nagy része meg nem térítendő uniós támogatás.

  A Segesvári út munkálatainak befejezése sem marad el 2011-ben, de ezt már állami pénzből végzik el. Az út felújítása egyike a legdrágább projekteknek: 55 és fél millió eurónál is többe kerül. Mivel ezt az összeget a város nem tudja állni, a Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium úgy döntött, az útszakaszt nemzeti úttá nyilvánítja, és így teszi lehetővé a munkálatok állami finanszírozását.

  A lista végére érve, csak egy marad hátra: kivárni a végét, illetve szembesülni a végeredménnyel… Mivelhogy beleszólásunk ha van is, édeskevés ahhoz, hogy valamin is változtatni tudjunk. De bízzunk abban, hogy a beígért arculatváltás nem rombol (annyit) kedves városunk kisugárzásán.

  Share this post

  PinIt
  scroll to top