Augusztus 24-28. között szervezik idén a Vásárhelyi Forgatagot!

2016. augusztus 24-28. között negyedik alkalommal szervezi meg a Marosvásárhelyért Egyesület a Vásárhelyi Forgatagot. Az öt napos ünnepség a magyar kultúrát hivatott népszerűsíteni mind a magyar, mind a román lakosság körében. A két főszervező, Soós Zoltán és Portik Vilmos, valamint Zillmann Zsuzsa, programfelelős és Jakab István, gazdasági igazgató ma délben számolt be az idei újdonságokról.

forgatag-sajto1

Portik Vilmos főszervező elmondta, hogy idén – és reméli, hogy a továbbiakban is – a Vásárhelyi Forgatag fővédnöke dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke lesz, ez pedig jelzi a Vásárhelyi Forgatag rangját és a fesztivál elismerését is a magyar kormányzat részéről.

A negyedik Vásárhelyi Forgatag idei fő tematikája a Bethlen Gábor által a városnak adományozott szabad királyi városi rang, amelynek idén ünnepeljük a 400. évfordulóját. Ennek szellemében igyekeznek a szervezők összeállítani az idei programpontokat, hogy minél többet kapjunk a korabeli hangulatból.

A rendezvény negyedik kiadása augusztus 24-én kezdődik, idén is a Kultúrpalotában, a már megszokott gálaműsorral, amelynek fő előadója Tompos Kátya lesz, Keresztül Európán című produkciójával. Bár a Vásárhelyi Forgatag nem egy zenei fesztivál, természetesen igyekeztek olyan zenekarokat meghívni, amely a teljes magyar lakosságot kicsalogatja a Forgatag helyszínére. Pénteken a Hooligans, szombaton az LGT Zenevonat produkciója, vasárnap pedig a Bikini együttes fog koncertezni a nagyszínpadon.

Mint minden évben, idén is van díszvendég városa a Vásárhelyi Forgatagnak, ezt a szerepet ezúttal Kecskemét városa tölti be, ahonnan egy 60 fős küldöttség érkezik majd, hogy bemutassa a testvérváros

Mivel a 2016-os évet Márton Áron emlékévnek nevezték ki, a vásárhelyi közösség számára a nemzetpolitikai államtitkárság jóvoltából a Forgatag egy Márton Áron-kiállítással készül, amely a püspök életének főbb állomásait mutatja be, ugyanakkor az életművét bemutató színházi előadás is szerepel az ötnapos rendezvény programjában. De az emlékév apropóján nagyobb hangsúlyt kapnak a programban a keresztény egyesületek is, amelyeket tevékenységükből kifolyólag csak egy szűk réteg ismerhet igazán.

Az idei évben a Borudvar teljesen új helyszínre költözik. A Református Egyház Forradalom utcai épületegyüttesének udvarán sok erdélyi, magyarországi pincészet lesz jelen, borkóstolókkal és mindennel, ami a bor fogyasztásához kötődik. Ennek szervezője Dr. Vass Levente, a Studium Alapítvány elnöke.

forgatag-sajto2

Zillmann Zsuzsa, programfelelős elmondása szerint, az idei egyik fő cél, hogy színesebb legyen a civil szervezetek programja, illetve megpróbálják a helyi látványosságokat, érdekességeket interaktívabban bemutatni. Ennek a törekvésnek részeként helyi zenekarokat is bemutatkozási teret kapnak majd, olyan mint Ördög Miklós és zenekara, Szabó Előd és a Titán, Bekecs Táncegyüttes és a Maros Művészegyüttes, de szabadtéri zongoraelőadás is lesz Grossmann Péter Németországban élő művész jóvoltából.

Mint minden évben, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház is kiveszi részét a forgatagozásból: kültéri programokkal, improvizációs előadásokkal igyekeznek színesíteni a kulturális napokat.

Soós Zoltán, a Forgatag másik főszervezője ismertette a Palotaudvar eddigi programját, amelyet tavalyhoz hasonlóan próbálnak megszervezni, hiszen a különleges helyszín sok potenciált hordoz magában. Pénteken és szombaton a Kultúrpalota előtti utcát lezárják, az itt felállított kisszínpadon Koszika, a Dzsesztán, és a Maros Művészegyüttes már biztosan fellép. Soós elmondta, hogy Marosvásárhelyen először mutatják be A Lovasíjász című filmet, amely bár még friss alkotás, máris sokan kultuszfilmként emlegetik. A Maros Megyei Múzeum programjában is szerepelnek majd a kecskeméti programok, példaként említhető a két város leghíresebb polgármestere, Bernády György és Kaba Elek munkásságát párhuzamosan bemutató kiállítás.

Idén ismét sor kerül a Marosvásárhelyiek Világtalálkozójára, a már megszokott programmal, délelőtti beszélgetésekkel és délutáni gálaműsorral. Jakab István, gazdasági igazgató elmondta, hogy tavaly Hargita megye tanácsa volt jelen a Forgatagon, idén már több vállalkozó jelentkezett más megyékből támogatóként és nagyon sok kézműves is jelezte, hogy jönne a marosvásárhelyi rendezvényre. Jakab István elmondta, hogy Székelyföld gazdasági potenciálját is feltudja mutatni a Vásárhelyi Forgatag.

Portik Vilmos főszervező a sajtótájékoztató végén elmondta, hogy a helyszín tekintetében folyamatosan tárgyalnak az önkormányzattal, és mint minden évben, idén is az a cél, hogy megpróbálják még inkább birtokba venni a marosvásárhelyi köztereket, még közelebb hozni a Vásárhelyi Forgatagot az emberekhez, hiszen a város perifériáján megszervezett fesztiválok híre még mindig sokakhoz nem jut el.

Közlemény

Share this post

PinIt
scroll to top