Autók feltörése, mint közkedvelt bűncselekmény

Maros megyében ez a leggyakoribb szabálysértés. Annak ellenére, hogy a rendőrség számtalanszor felhívta már a lakosság figyelmét arra, hogy értéktárgyait ne hagyja a gépkocsiban, szem előtt, az autósok továbbra sem veszik komolyan a figyelmeztetést, sőt: saját kezűleg teszik ki a veszélynek járművüket.

Egy véleményfelmérésből kiderült, a sofőrök tudatában vannak mindezzel, de mégsem hallgatnak az illetékesekre. A tavasszal lezajlott kampány után például jelentősen csökkent a feltört autók száma – nyilatkozott Gabriela Pâncă alrendőrbiztos, a Megyei Rendőrkapitányságtól, – viszont a rablók módszerei folyamatosan változnak. Másodpercek alatt törik fel, rabolják ki a járművet, majd hagyják el a helyszínt. Gyorsaságukat pedig nagyrészt a tulajdonosok figyelmetlenségének köszönhetik, ők ugyanis szinte tálcán szolgálják fel a zsákmányt.

A gépkocsi-feltörések számának növekedése a megyében lévő autók számának növekedésével is együtt jár, mert ha több a jármű, több a lehetőség is – tette hozzá Pâncă. Azonban érdekes, hogy egyes rablók maguk a tulajdonosok: ezek ugyanis azzal „szórakoznak”, hogy feltörik saját autójukat, ellopják saját értéktárgyaikat, majd feljelentést tesznek és szidják a hatóságokat, hogy nem képesek senkit elkapni és felelősségre vonni. Csak épp arról nem tudnak, hogy léteznek térmegfigyelő kamerák, amelyek felvételeiből bizonyítható, ki volt a tettes – magyarázta Ioan Damaschin főrendőrbiztos, a Városi Rendőrség főnöke. És egyáltalán nem érdemes ilyesmivel játszani, mert az 1000 és 2000 lej között terjedő büntetés mellett a betört ablakot is saját pénzből kell, hogy kicseréltesse az illető.

Slavic Andrea

Share this post

PinIt
scroll to top