Autonómiát, nem alkotmánymódosítást kér a SZNT

szekely_kapuA Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómiát, és nem az Alkotmány módosítását követeli – jelentette be Izsák Balázs, a politikai alakulat vezetője. Az elnök szerint, Székelyföld autonómiája nem írja elő az Alkotmány módosítását. Kihangsúlyozta, az autonómia-projekt nem mond ellent az Alkotmány egyetlen cikkelyének sem.

„Nem kértük és nem is kérjük az Alkotmány módosítását (…). Csupán a székelyek által lakott régió autonómiáját kérjük, a 4. cikkelyben megfogalmazott jogok törvényes és intézményesített garanciájaként.” – magyarázta Izsák Balázs.

Az elnök azzal magyarázta a terv szükségességét, hogy a nép nemcsak a Parlament által fejezheti ki szuverenitását, hanem annak képviselő-testületei által is. Az autonóm Székelyföld pedig egy ilyen képviselő-testület lenne.

Izsák ugyanakkor rámutatott, a projektnek van alkotmányos alapja, méghozzá a Románia Alkotmányának 117. cikkelyét – ennek 3. bekezdését véve alapul. A létrehozandó Autoadminisztratív Tanács az előírt jogszabályok szerint, szabad és általános választásokkal, titkos szavazatokkal és a szavazati joggal rendelkező polgárok egyenes szavazatával, valamint az adott régió területén belül lévő állandó lakhellyel működne.

Izsák Balázs továbbá azt is elmondta, hogy online és offline aláírásgyűjtő akciót indított el, a Maros Megyei Prefektúrához március 10-én benyújtott petíció támogatására. „Csütörtökön láttunk hozzá az aláírásgyűjtéshez, és online már 15 ezret, papíron pedig további 4000-et sikerült összeszedni.” – magyarázta a SZNT elnöke.

„Amennyiben az alkotmányos reform nem hozna semmilyen jó irányú változást az autonómia számára, mindannyian tudni fogjuk, hogy Románia jelenlegi Alkotmánya nem tud felhozni egyetlen érvet sem Székelyföld önkormányzása ellen.” – szögezte le végül Izsák.

Forrás: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top