Az Alkotmánybíróság döntésének tartalmát nem hozhatják nyilvánosságra, míg az el nem hangzik a Parlamentben

Az Alkotmánybíróság ma, augusztus 22-én, átadta a Képviselőház és a Szenátus elnökeinek a július 29-i referendumról meghozott döntését. A határozat tartalma azonban mindaddig titok marad, míg azt fel nem olvassák a Parlamentben.

Az Alkotmánybíróság az augusztus 21-én meghozott döntés egy-egy példányát továbbította a Parlament két kamarájának elnökei számára, hogy azok megteremthessék a határozat bemutatásának feltételeit a Képviselőház és a Szenátus tagjai előtt – olvasható az Alkotmánybíróság közleményében.

A bírák ugyanakkor azt állítják, nem hozhatják nyilvánosságra a döntés tartalmát mindaddig, míg az el nem hangzik a Parlamentben. Azt követően, a döntés megjelenik majd a Hivatalos Közlönyben és a sajtóban is – áll a fent említett forrásban.

Traian Băsescu akkor foglalhatja el ismét az elnöki széket, amikor az Alkotmánybíróság határozata megjelenik a Hivatalos Közlöny hasábjain.

Mint ismert, az Alkotmánybíróság tagjainak többsége arra szavazott, hogy a július 29-én megszervezett referendum törvényes keretek között zajlott, ugyanakkor a szervezés és a népszavazás lefolyása is legális volt.

Ugyanakkor, az Alkotmánybíróság megerősítette a Központi Szavazóiroda által közzétett eredményeket, melyek szerint a 18 millió 292 ezer 464 személy közül, aki a szavazólistákon szerepelt, összesen 8 millió 459 ezer 053 személy (a romániai szavazótábor 46,24%-a) vett részt a referendumon. Közülük az elnyomó többség – 7 millió 403 ezer 836 polgár (a szavazók 87,52%-a) válaszolt „IGEN”-nel az „Ön egyetért Románia államelnökének a leváltásával?” kérdésre, míg 943 ezer 375 szavazó (11,15%) „NEM”-mel voksolt.

Az Alkotmánybíróság továbbá azt is leszögezte, a referendum érvénytelen, mivel azon nem vett részt Románia szavazóinak fele, plusz még egy személy, a törvény előírásai szerint.

Foto: click.ro

Share this post

PinIt
scroll to top