Az állam ismét ráteszi a kezét a borravalóra: nem örülnek a vendéglátósok

Romániában újabb törvényt fogadott el kedden a képviselőház a borravaló megadóztatásáról, miután 2015-ban néhány hónap után visszavontak egy hasonló jogszabályt.

Az állam ismét ráteszi a kezét a borravalóra: nem örülnek a vendéglátósok

A nagy többséggel megszavazott, kizárólag a vendéglátásra vonatkozó törvény alapján Romániában tízszázalékos jövedelemadóval fogják terhelni a vendég által adott borravalót. Az adó visszatartása a munkáltató dolga, aki a fennmaradó 90 százalékot – belső szabályzatok által előre meghatározott módon – kiosztja az érintett alkalmazottaknak. A könyvelésben a borravaló „tartozásként” jelenik meg, a cég adóterheit nem növeli.

A borravaló számára a vendéglátóhelyeknek külön rovatot kell fenntartaniuk a vendégnek átnyújtandó számlán, összegét (vagy arányát) pedig a vendég hivatott meghatározni. A borravaló értéke a fogyasztás értékének 0 és 15 százaléka között változhat.

A jogszabály elvileg 2023. január elsején lép hatályba, amennyiben addig kihirdeti az államfő.

Romániában hét éve egy olyan módszerrel próbálkoztak, amely 16 százalékos társasági adóval terhelte a borravalóból származó bevételeket, a vendéglátósoknak azonban külön nyugtatömbön kellett regisztrálniuk a borravalót, ráadásul az alkalmazottak saját pénzét is naponta nyilvántartásba kellett venniük, lehetővé téve az adóellenőrök számára, hogy büntetést róhassanak ki, amennyiben eltérést tapasztaltak a vizsgált üzletben lévő pénz és a leszámlázott összegek között.

Miután bebizonyosodott, hogy a módszert nem lehet a gyakorlatban alkalmazni, néhány hónap után visszavonták a jogszabályt, és azokban a gazdasági ágazatokban, ahol az alkalmazottak rendszeresen borravalót kapnak, visszatértek a korábban is alkalmazott átalányadóra.

Share this post

PinIt
scroll to top