Az Angyal hozná idén az aluljárót?

Legalábbis ezt ígérik a városvezetők. Azt állítják, a téli ünnepek alatt már az aluljáróban is járhatunk-kelhetünk.

De sajnos, minden okuk megvan Marosvásárhely lakóinak, hogy kételkedjenek ebben.

Vegyük csak szépen, sorjában, az eseményeket! Hiába adták át 2008-ban a főtéri, gyalogosoknak szánt földalatti átkelőt, az azóta is használhatatlan, mivelhogy egyetlen kijárata sincs. Aztán, az önkormányzat képtelen volt találni egy olyan adminisztrátort, amely a lenti kereskedelmi egységeket igazgatta volna. Nem beszélve a ’90-es évekről, amikor a létesítmény építéséhez kezdtek, és a város szívében valóságos munkatelepet hoztak létre, elkerített zónákkal, behálózott területekkel, lezárt útszakaszokkal!

Mindezt miért? Hogy a már lassan évtízedek óta épülő alujáró magában semmisüljön meg, hisz a levegő hiánya miatt a falait penész borítja, és helyenként a víz is beszivárog, így fel kell újítani – pedig még készen sincs! Hogy a közlekedés is a megszokott nehézkes módon folyjon tovább. Hogy a gyalogosoknak is jó időbe teljen, míg végigvárják a jelzőlámpák zöldjeit. Vagy hogy minden marosvásárhelyinek elege legyen az ígéretekből, és hogy jogosan merje gondolni: úgyse lesz már semmi az aluljáró-projektből.

Egyébként egyértelmű, hogy hasznos és fontos is lenne a földalatti átkelő működésbe helyezése. A Román Kereskedelmi Bankot, a CEC Bankot és Maros Plázát összekötő alagút ugyanis 2839 négyzetméter területű. Ennek majdnem felét bérbe lehetne adni különböző vállalkozásoknak, kereskedelmi egységeknek. Továbbá, a gyalogos forgalmat teljes mértékben ide terelnék, így folytonosabbá válna a közúti forgalom is.

A létesítményt 2008. július 8.-án adta át a Polgármesteri Hivatalnak a kivitelező cég, a Matrix Investments. A munkálatok értéke 3,5 millió lejt jelentett. Azóta nem történt más, mint hogy a tanácsosok vitáznak a bérbe adandó helyiségek havi díjáért. 10 euróról már 2 euróra csökkentették a bérleti díjat, de mégsem jelentkezett egyetlen vállalkozó sem. Miért? Erre az egyetlen és eléggé logikus válasz az, hogy az alagút kijáratait még mindig nem építették meg.

Józsa Tibor, a Polgármesteri Hivatal közterek közigazgatási osztályának vezetője úgy nyilatkozott, a héten finalizálják a Pénzügy felőli kijáratot. Egy hónapon belül pedig meglesz a Mureş Mall felőli kijárat is. Ekkor adják át a földalatti átkelőt a Locativ vállalatnak, aki egyébként az önkormányzat birtokában álló helyiségek igazgatásával foglalkozik, hogy keressen cégeket és vállalkozásokat, melyek elfoglalják az aluljáró kiadandó helyiségeit. Józsa Tibor hozzátette, úgy szeretnék, ha a bérlők karácsonyig beköltöznének, és akkor megnyitnák az aluljárót.

A felújításokhoz azonban újabb pénzösszegek kellenek – azaz idő, amely arra ad kilátást, hogy lehet mégsem lesz használható idén karácsonykor a főtéri átkelő…

Share this post

PinIt
scroll to top