Az Azomaros nem ismeri a gazdasági krízist

A bukaresti Értéktőzsdére elküldött adatok alapján, a marosvásárhelyi Azomaros vegyikombinát 2011. év első három hónapjában 163 millió lej feletti nyereséget szerzett. A tavalyi, hasonló időszakban közzétett adatokhoz képest, ez 137,09%-os növekedést jelent.

A bevételek magyarázata abban rejlik, hogy az utóbbi időben rengeteg a megrendelés a műtrágyára, továbbá ennek ára is növekedett az elmúlt évhez képest – indokolja az üzem vezetősége.

Az év első negyedévében az Azomaros szinte teljes gőzzel üzemelt. Ennek alátámasztásaként, ebben az időszakban közel 660 ezer tonna műtrágyát gyártottak – 38,53%-kal többet, mint tavaly ilyenkor –, amelynek több mint felét külföldi megrendelők vásárolták meg. A megmaradt terméket pedig a hazai piacon értékesítették.

Fuat Galgay, a vegyikombinát Közigazgatási Tanácsának elnöke úgy nyilatkozott, egyre több külföldi megrendelő fordul az Azomaroshoz, így a határon kívül történő eladások értéke 12,35%-kal nőtt a tavalyi évhez képest.

Az Azomaros vezetősége szerint, a nyereségből származó összeg túlnyomó részét az üzem korszerűsítésére költik, úgy a termelés, mint a környezetvédelem terén. Csupán idén, a vegyikombinát 1,75 millió lejt költött technológiai felszerelésre, mérő és ellenőrző berendezésekre, valamint szállítóeszközökre.

Továbbá, a gyár 38,3 millió dollárt hitelezett a gáztartalékai pótlására – importból származó földgázzal, amelyet idén októbertől kezdenek el használni.

Az Azomaros tisztában van azzal, hogy ezt az eredményt képtelen lett volna elérni alkalmazottai nélkül, amelyek száma idén januártól 2612-ről 2707-re nőtt.

Share this post

PinIt
scroll to top