Az E-Star román vállalata felmondta távhőszerződését Marosvásárhellyel

Az E-Star Alternatív Nyrt. román vállalata – amely Marosvásárhelyen biztosítja a távhőszolgáltatást – felmondta koncessziós szerződését a város önkormányzatával – közölte az E-Star pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az E-Star többségi tulajdonában lévő E-Star Mures Energy S.A. azért döntött így, mert az önkormányzat nem tudta tényekkel alátámasztani a szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítését, és a helyzet rendezésére összehívott csütörtöki egyeztetés sem járt sikerrel.

A szerződést 2010 októberében kötötték.

Az E-Star még a hét elején közölte, hogy marosvásárhelyi leányvállalata többszöri sikertelen egyeztetést követően felszólította Marosvásárhely önkormányzatát, tegyen eleget a koncessziós szerződésben vállalt kötelezettségeinek, és ha a felek közti tárgyalások a felszólítást követően sem vezetnek rövid úton eredményre, az E-Star felmondja a szerződést, és azzal kapcsolatos igényeit bírósági úton érvényesíti.

A marosvásárhelyi projekten az elmúlt két évben az E-star csoport évi 1 millió eurót meghaladó veszteséget szenvedett el üzemi szinten, valamint a koncesszióért 2 millió euró díjat fizetett.

A Budapesti Értéktőzsde A-kategóriájában jegyzett E-Star Nyrt. a legfrissebb tőzsdei jelentése szerint 2012. első negyedévében 24,79 millió euró árbevételt ért el csoportszinten, míg egy évvel korábban 20,37 millió euró volt a bevétele. Kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti nyeresége (EBITDA) meghaladta a 4 millió eurót, szemben a 2011 első negyedéves 1,8 millió eurós teljesítménnyel. Az E-Star konszolidált nettó vesztesége 810 ezer euró volt, szemben az egy évvel korábbi 3,1 millió eurós veszteséggel.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top