Az Egyetemisták Ligája és a MOGYE szakszervezete törvényre adja a kormány döntését

Az Egyetemisták Ligája és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem 2004 Szakszervezete törvényes úton támadja meg a kormány kedden elfogadott rendeletét, melynek értelmében megalakul a magyar kar a MOGYÉ-n.

Úgy a hallgatók, mint a szakszervezet tagjai azt állítják, a kormány képviselői megszegték az átláthatósági törvényt. Ez ugyanis 30 napos közvitát ír elő, nem pedig 10-et – amennyit a kormány hatáidőként megszabott a rendelet végleges elbírálása előtt.

A Liga képviselői a sajtónak úgy nyilatkoztak, az Oktatási Minisztérium nem vette figyelembe a közvita során összegyűlt és Bukarestbe küldött javaslatokat, beleértve a közmeghallgatásról készült jelentést sem, amelyet a MOGYE az 52 Koalíció Egyesülettel közösen szervezett.

Mint ismert, Leonard Azamfirei, a MOGYE új rektora azt állítja, a Kormányrendelet követelményeit nem lehet végrehajtani, ugyanis nincs aki azt megtegye. Az egyetem Chartája ugyanis érvénytelen, továbbá a rektorválasztásokat sem ismerte el a minisztérium – védekezett a megválasztott rektor.

A MOGYE magyar és angol nyelvű oktatását fedező orvosi és gyógyszerészeti kar létrehozását kedden, március 27-én szavazta meg a kormány, miután a rendeletet 10 napos közvitára bocsátották az Oktatási Minisztérium honlapján. A szaktárca kijelentette, az egyetem struktúrájának kettéválasztása semmiképp sem takar etnikai kritériumokat, csupán az Oktatási Törvénynek és a MOGYE multikulturális státusának tesz eleget.

Cătălin Baba, oktatási miniszter hozzátette, a MOGYE a megszokott program szerint működik tovább, ezt ugyanis egyáltalán nem érintik a Kormányrendelet módosításai.

Fotó: adevarul.ro

Share this post

PinIt
scroll to top