Az RFV drágítást javasol

Jövő hónaptól megemelik a gigakalória árát – ezt próbálja elérni az RFV hőszolgáltató vállalat. A távfűtési rendszerről való leválások ugyanis azt vonták maguk után, hogy a vállalat műszaki veszteséggel dolgozzon, emiatt javasolta az RFV az önkormányzatnak a drágítást.

A tanácsosok várhatóan a holnapi ülésen szavazzák meg a fűtés termelési árának növelését. Ez 301 lej helyett 394,3 lejbe kerül gigakalóriánként, márciustól. A számlázási ár azonban változatlan marad – áll az RFV sajtóközleményében. A lakosság továbbra is a megszokott, 231 lejt/Gcal fogja fizetni – biztosít a hőszolgáltató.

Csegzi Sándor alpolgármester úgy nyilatkozott, az RFV-vel tavaly megkötött szerződés és a valós helyzet között valóban eltérések léptek fel. Amikor a magyarországi vállalat átvette a távfűtési rendszer kezelését, a hálózaton 17 ezer lakrészt tartottak nyilván. Idő közben viszont a távfűtést igénylő lakrészek száma 7000-re csökkent, a magánvállalat veszteségei miatt szükséges tehát a gigakalória árának átszámolása – indokolta Csegzi.

Az RFV ugyanakkor afelől is biztosít, hogy az idén tavasszal megkezdődő rendszer-felújítási munkálatok következtében nőni fog a hálózat hatékonysága, azaz „kevesebb energia felhasználásával még jobb minőségű ellátást”, valamint „a lakosság hőenergia-kiadásainak csökkenését eredményezi” – olvasható továbbá az RFV sajtóközleményében.

Amennyiben jóváhagyják a fűtés termelési árának növelését, az önkormányzatnak is növelnie kell a hozzájárulási összeget, mivel a kormány ezentúl is csupán 89,93 lejjel fogja finanszírozni a távfűtés értékét.

Share this post

PinIt
scroll to top