Az Új Munkatörvény rettegésben tartja a vállalkozókat

Azok a munkáltatók, akik nem hivatalosan tartják nyilván dolgozóikat, akár 20 ezer lejes pénzbírsággal számolhatnak, de börtönbüntetést is kaphatnak, amennyiben az ellenőrök több mint öt illegálisan dolgozó munkást lepleznek le a vállalkozásnál – fenyeget az Új Munkatörvény.

Hogy a pénzbírságtól, avagy a börtöntől tartanak jobban a cégvezetők, nem tudni, az viszont bizonyított, hogy az utóbbi napokban rohamosan megnőtt az alkalmazottak hivatalos bejelentése.

A Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség ellenőrzési kampánya több vállalkozóban is felébresztette a törvényes eljárást: az utóbbi héten ugyanis közel 2200 alkalmazottat jelentettek be a Munkaügynél (ellenben, a teljes áprilisi hónapban 4000 hasonló alkalmazási eljárást bonyolítottak le).

Andrei Mureşan, a Területi Munkaügyi Felügyelőség vezetője úgy nyilatkozott, egyértelműen az Új Munkatörvény előírásai váltották ki a munkáltatókban ezt a hatást. Végeredményben, a drasztikus büntetési módszerek és a szigorú ellenőrzések hatékonynak bizonyulnak.

Mindezek ellenére, a Munkaügyi Felügyelőség által végzett ellenőrzések során mégis akadnak rendellenességek a Maros megyei vállalkozók soraiban. Az eddig begyűjtött pénzbírságok összege 62 ezer lej fölé emelkedik.

Andrei Mureşan hozzátette, május első hetében 59 cégnél fordultak meg a hatóságok, ezek közül pedig nyolc vállalkozót büntettek meg, illegális munkaerő tartásáért.

Ezzel azonban még nem ért véget az ellenőrzések sorozata, a Területi Munkaügyi Felügyelőség ugyanis az elkövetkezőkben is folytatja a megfigyeléseket, megyeszerte.

Share this post

PinIt
scroll to top