Backamadarasi faírtás

Úgy látszik Backamadaras elöljárói, szívesen majmolják  Marosvásárhely elöljáróit a fairtás projektben, ugyanis a minap a falu központi parkjából mind kivágták a fenyőfákat, amiket még szüleink ültettek. Pár éve a kultúrotthon előtti park fáit vágták ki, hogy szép park lesz a helyén. Ugyanakkor a községhez tartozó Szentgericén is kivágták a kultúrotthon előtti fenyőket, a helyükbe került pár szikla, amely sajnos úgy is maradt.

A backamadarasi új park  egy évig nézett ki úgy, ahogy, de elég gyatrára sikeredet és a benne levő szökőkút is inkább egy pocsolyára emlékeztet. Ezután következet a templomunk előtti száz évnél is idősebb fenyőfa. Azokat is kinyírták. Most mi következik?- kérdem én- a falu örökségévé vált műemlék nyárfa (ültetve 1849 márc. 15.) és a műemlék zádokfa (ültetve 1860.),(lásd a Backamadaras 600 éve falukönyve), amelyek túlélték a két világháborút? Sajnos az elöljáróink fejszéjét nem biztos, hogy elkerülik. Hol van ilyenkor a „Backamadarasért Egyesület”, akik azt állítják: szó szerinti idézet- ”Felkarolunk minden közérdekű problémát.”

Ez a sajnálatos fairtás éppen közérdekű lenne, mert a falu és község lakosai csak arra eszméltek fel, hogy láncfűrészek zúgnak a kis zöldellő park évtizedes fenyői lábánál. Az a legfelháborítóbb, hogy a lakóságot nem kérdezte meg senki, hogy szeretnének-e egy más kinézetű parkot, de életet adó fák nélkül? A községben bejegyzett autók, motorkerékpárok száma egyre nő, az értük befizetett adó a hivatal pénztárába kerül. A járművek által kibocsátott szén-monoxid hová lesz? Ezután biztosan a gyerekeink tüdejébe. Ezt nem kellene megengedni! Valaki tegyen már valamit!

VAN KÉPÜNK HOZZÁ……..


RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

  …….VOLT KÉPÜK HOZZÁ!!!!

  „…………….

  Csattog a fejsze
  Fa kérge bánja
  Idén is eljött
  A fenyő halála

  …Puha porhó fedte
  Fényes ágait
  De a zajos fűrész
  Elvitte álmait

  Pedig büszkén álltak
  Egyenesen sorba
  Most meg dübörögve
  Hullanak a porba.”

  Makkai György

  Share this post

  PinIt
  scroll to top