Bárki lehet magyar állampolgár

… amennyiben, persze, teljesíti a kért feltételeket. Azonban nem kell tartani semmilyen megtorlástól, mivelhogy „Romániában törvényes dolog a kettős állampolgárság, bárki kérheti, akár rendőr is, csak akkor ne tegye, ha netán államfőnek szeretné jelöltetni magát” – tájékoztat Portik Vilmos, a Demokrácia Központ munkatársa.

Hogy a kételyeket megszüntessék, a Demokrácia Központot működtető Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács illetékesei további felvilágosításokat adnak a magyar állampolgárságért pályázóknak, ugyanis tudomásuk van arról, hogy bizonyos intézményekben megtorlástól félnek a magyar nemzetiségűek, ezért nem kérvényezik az okmányt.

Kali István, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke azt is kihangsúlyozta, hogy nem a Demokrácia Központokban kell leadni a dossziékat. Itt csupán segítenek azok összeállításában. Fordítást is vállalnak a hivatalokban, ezt a munkát azonban nem belső munkatárs, hanem egy bedolgozó végzi, okmányokért 15 lejért. Természetesen bárhol lehet fordíttatni, viszont tekintettel kell lenni a kolozsvári Magyar Konzulátus elvárásaira: „az eredetiről készült fénymásolatot és a hitelesített fordítást egymás mögé téve a szélén kell leragasztani csíkszalaggal, majd a pecsétet és az aláírást úgy kell rátenni, hogy mindkét papírra kerüljön. Ha másképp van, azért nem tudunk felelősséget vállalni, és a konzulátuson visszadobhatják” – hívja fel a figyelmet Kali István. Ugyanakkor arra is vigyáznunk kell, hogy az eredeti példány semmiképp se kerüljön ki a kezünkből, csak a hitelesített fénymásolatokat adjuk le!

Szükséges okiratok:

1. állampolgársági kérelem (a Demokrácia Központban megtalálható típusnyomtatvány);

2. érvényes útlevél vagy személyazonossági igazolvány vagy tartózkodási jogot igazoló okmány vagy vezetői engedély;

3. születési anyakönyvi kivonat – eredeti és hitelesített fordítás;

4. családi állapotot igazoló okirat (házassági anyakönyvi kivonat / válást igazoló dokumentum, stb.) – eredeti;

5. magyar származást igazoló dokumentumok: a felmenők születési, házassági, halotti anyakönyvi kivonatai, de lehet plébános/lelkipásztor igazolása 1895 előtti időszak esetén, régi magyar okirat (korabeli katonakönyv, iskolai bizonyítvány, régi útlevél, magyar hatóság által kiállított irat, amellyel bizonyítható a felmenő magyar származása) – ezek eredeti vagy hitelesített másolata és hitelesített fordítása, amennyiben nem magyar nyelven vannak;

6. saját kézzel írt önéletrajz;

7. két darab igazolványkép;

8. magyarországi lakhellyel rendelkező kérelmezőnek személyazonossági igazolvány kiadásához szükséges adatlap.

A magyar származás igazolásánál fontos, hogy a családi kapcsolat, azaz a családi ág, a leszármazási lánc végigkövethető legyen.

Mint ismeretes, a Demokrácia Központok hosszabbított programmal dolgoznak: reggel 8-tól este 20 óráig fogadják ügyfeleiket. De így is ajánlott az előjegyzés, amelyet a zsúfoltság elkerülése végett vezettek be.

Share this post

PinIt
scroll to top