Barlang-projekt, turisztikai célból és uniós pénzforrásból

Két barlangot tenne használhatóvá a turisták számára a Megyei Tanács, a Maros megyében található közel 200 geológiai képződmény közül – erről tettek bejelentést a Megyei Tanács képviselői.

Maros megye ugyanis több olyan „domborított” barlanggal rendelkezik, amely egyedi az országban. Ezek a barlangok a vulkanikus kőzetrétegben keletkeztek, és a Keleti Kárpátok vulkánjainak működésére vezethetők vissza – a láva belepte az akkori erdőségeket, idővel pedig a víz kimosta a lávával beburkolt fák törzseit, teret hagyva a barlangoknak – írja az adevarul.ro.

Hasonló barlangokat még Japánban, a Hawaii szigeteken, Szlovákiában és Magyarországon találni. Hazánkban ezeket a képződményeket a Maros völgyében lehet fellelni, Déda-Gödemesterháza szakaszon, és a Romániai Barlangászati Szövetség védelme alatt állnak.

Két ilyen barlangot szeretne a Megyei Tanács megnyitni a turisták előtt. A szükséges munkálatok értékét uniós pénzalapokból fedeznék. Egy barlang járhatóvá tétele pedig körülbelül 4000 euróba kerül.

Lokodi Edit Emőke, a Maros Megyei Tanács elnöke úgy nyilatkozott, a barlangok turisták előtt való megnyitása eléggé hosszas folyamat lesz, de egy elkövetkező projektet testesít meg, a megye turizmusának fejlesztése érdekében. Lokodi hozzátette, szándékukban áll letétként kérvényezni a Környezetvédelmi Minisztériumtól a szóban forgó barlangokat, hogy majd uniós támogatással azokat kiépíthessék.

Romániában több mint 13 ezer barlang létezik, ezek közül azonban alíg tízet építettek ki és vontak be a turisztikai forgalomba.

Share this post

PinIt
scroll to top