Băsescu: Hogy a jóégbe tud eltartani öt-hat gyereket egy roma nő, és egy román asszony nem?!

Tekintettel léve a demográfiai csökkenés jelenlegi ritmusára, 2030-ban Románia csupán 15 millió lakost számlál majd – nyilatkozta Traian Băsescu államelnök. Az államfő szerint, a lakosság összetétele is megváltozik, ugyanis a roma közösség igencsak termékeny, így egy román nőnek a szülés misszióvá válik.

basescu

Fotó: ghimpele.ro

„Nem szeretném megkérdezni, önök közül hánynak van gyereke. Csupán azt nézem, mennyit dolgoztam a lányaimmal.” – vallotta Băsescu a gyerekvállalásra való ösztönzéssel kapcsolatban. „Elvégre a gyerekvállalás hazafias tett is.” – tette hozzá.

„Úgy gondolom, a gyerekvállalás egy olyan misszió, amelyet a romániai nőknek fel kéne vállalniuk. Elnézést kérek, hogy ennyire egyenesen fogalmaztam.” – nyilatkozta az államfő a Business Woman című folyóiratnak.

Băsescu szerint, 2030-ban Románia lakossága körülbelül 15 millióra lesz tehető, ez pedig „óriási veszteségnek” számít. „Hogy a jóégbe nevel fel öt-hat gyermeket egy roma nő, míg egy romániai asszony nem?! Igaz, ő (a roma nő) nem menedzser.” – vélekedett az államfő.

Holott a Boc-kormány tevékenysége alatt visszaesett a várandós nők védelmi szintje úgy a gyereknevelési szabadságra, mint a segélyezésre nézve, Traian Băsescu kijelentette, Románia azon országok egyike, ahol az uniós törvények erre vonatkozóan a legkedvezőbbek. Ellenpéldaként Belgiumot említette, ahol a kismamák csupán 30 napig tartó gyereknevelési szabadságot kapnak, szülést megelőző szabadság nélkül.

„A gondok nem az idővel, hanem az anyagi támogatással vannak, elismerem.” – vallotta be Băsescu, aki szerint elsősorban a társadalmi biztonságérzet hiánya miatt csökken folyamatosan a születések száma hazánkban.

Forrás: Mediafax.ro

Share this post

PinIt
scroll to top