Basescu korrupt tolvajnak minősítette Pontát

Korrupt tolvajnak minősítette a román miniszterelnököt Traian Basescu államfő, aki szerint Victor Ponta jogszabályok mögé bújva segíti állami pénzekhez a hozzá közel álló személyeket és cégeket.

Basescu csütörtöki sajtóértekezletén a kormányfő korruptságának bizonyítékaként utalt a Rompetrol olajcég 400 millió dolláros adósságának elengedésére, illetve a verespataki aranybánya megnyitásában érdekelt beruházót segítő törvénytervezetre, miközben a felelősség elől Ponta úgymond a parlament mögé próbált bújni.

Előzőleg Ponta egy harmadik világbeli diktátornak nevezte Basescut, aki kicsinyes zsarolással próbálja elérni, hogy a parlament ne vizsgálja tovább családja telekvásárlásának törvényességét.

Az egymással szembenálló román vezetők egyre durvább, személyeskedő nyilatkozatháborúja közepette a román lej árfolyama háromhavi mélypontra süllyedt.

Basescu csütörtökön ismét bírálta a kormányt, amiért januártól literenként hét eurócentes pótlólagos jövedéki adót vetetett ki az üzemanyagra. A jobboldali államfő szerint a reálgazdaságot “megnyomorító” rendelkezés nem az autópálya-építési programot szolgálja, hanem ezáltal próbál a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) plusz pénzt biztosítani polgármestereinek a jövő évi európai parlamenti, illetve államelnök választási kampányra.

Traian Basescu államfő múlt héten bejelentette: visszaküldi megfontolásra a költségvetési törvényt, ha a kormány nem tesz le az üzemanyagra kivetett jövedéki adó növeléséről, és leszögezte, azt a szándéklevelet sem írja alá, amelyben a bukaresti kormány elkötelezte magát az adóemelés mellett a országnak készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalap előtt.

Victor Ponta a tavaly decemberi parlamenti választások után politikai társbérleti megállapodást írt alá Basescuval, aki csak ezzel a feltétellel volt hajlandó számára újabb kormányalakítási megbízást adni. A “fegyverszünet” azonban csak néhány hónapig tartott: a román közélet most már hónapok óta a miniszterelnök és az államfő kölcsönös vádaskodásától hangos.

Jövőre lejár Basescu második elnöki mandátuma és ő maga már nem indulhat az év végi államfőválasztáson. A román politikai elemzők azonban azt feltételezik, hogy hangos ellenzékiségével a védnöksége alatt szerveződő új jobboldali pártnak próbál szavazatokat gyűjteni.

Share this post

PinIt
scroll to top