Basescu: Románia következő nagy célja az kell legyen, hogy egyesüljön Moldovával

Traian Basescu szerint Románia következő nagy célja az kell legyen, hogy egyesüljön a Moldovai Köztársasággal. A román elnök a közszolgálati televíziónak szerda este adott interjúban fejtette ki álláspontját.

Traian Basescu felidézte: az ország első nagy célkitűzése az Észak-Atlanti Szövetséghez való csatlakozás, a második pedig az Európai Unióba való belépés volt.

„Azt hiszem, hogy a harmadik alapvető cél az egyesülés kell legyen a Moldovai Köztársasággal. Ez nem képezheti vita tárgyát” – jelentette ki az elnök. Hozzátette, senki nem mondja, hogy ennek azonnal meg kell történnie. Basescu a mostani helyzetben azt tartotta fontosnak, hogy a Moldovai Köztársaságnak „Románia legyen az ügyvédje az Európai Unióba vezető útján”. Az elnök szerint Romániának felkészülten kell várnia azt a pillanatot, amikor a moldovaiak is akarják az egyesülést.

A tévéinterjúban kérdezték az államfőt egy kedden közzétett romániai közvélemény-kutatásról is, amely szerint a románok 51,7 százaléka gondolja, hogy Moldova inkább Romániához és az Európai Unióhoz tartozik, és csak 25,7 százalékuk hiszi, hogy Moldova Oroszországhoz áll közelebb. A megkérdezettek 61,7 százaléka értett egyet azzal, hogy Romániának egyesülnie kellene Moldovával, ha a szomszédos állam EU-integrációja nem lenne lehetséges.

Traian Basescu elmondta, nem ismerte a közvélemény-kutatást, de ha a közvélemény nem kedvezne az egyesülésnek, akkor is ezt képviselné. „Itt államérdekről – függetlenül attól, hogy mi a románok véleménye -, Románia hosszú távú érdekeiről van szó” – magyarázta az elnök.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

  A közvéleménnyel való szembesülés után hozzátette: „amikor egy népnek lehetősége van az egyesülésre, nem fog lemondani erről”. Traian Basescu elhárította a riporternek a rizikókra vonatkozó kérdését. „Én Chisinauban is megmondtam, ha a Moldovai Köztársaságban unionista áramlat alakul ki, Románia habozás nélkül igent mond. Ki tudná megakadályozni egy nemzeti érdek érvényesülését, bármilyen szervezetet is képviselne?” – kérdezte Basescu.

  A riporter kérdésére, hogy tanácskozott-e minderről a román Külügyminisztériummal, Basescu kijelentette, egyelőre neki kell megadnia a hangot az ország külpolitikájában, majd visszakérdezett: „azt hiszi, Corlatean úr (Titus Corlatean román külügyminiszter) nem támogatná a két román állam egyesülését?”

  A román államfő hozzátette, most arra van lehetőség, hogy Moldova az EU-csatlakozást előkészítő folyamat részesévé váljék. Megjegyezte, e folyamat tíz évig is eltarthat, de e tíz év alatt ma még előre nem látható dolgok is történhetnek.

  Share this post

  PinIt
  scroll to top