Befagyaszthatják idén a Roncsautó és Zöld Ház programot

Lehetséges, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium blokkolni fogja a 2012-es évre a Roncsautó és Zöld Ház programot, ugyanis a Környezetvédelmi Alap pénzhiánnyal küszködik – jelentette be ma Korodi Attila, környezetvédelmi miniszter.

A miniszter úgy nyilatkozott, idén sokkal kevesebb pénz jutott a Környezetvédelmi Alapba, így olyan programok finanszírozása, mint a Roncsautó vagy Zöld Ház program, lehetetlenné válik. Ennek értelmében, a szaktárca arra kényszerül, hogy az év elején elindított programot az eddig kiszolgált kvótánál félbeszakítsa, ugyanis nincsen anyagi forrás, amely fedezhetné a további költségeket – magyarázta Korodi Attila.

Gheorghe Popescu, a Környezetvédelmi Alap elnöke úgy nyilatkozott, a pénzhiány a Kormány egyik döntése miatt lépett fel, amely szerint a múlt évekből megmaradt összegeket nem lehet utólag elkölteni. Korodi Attila is hasonlóan vallott egy sajtótájékoztató keretén belül, úgy nyilatkozva, a Kormány határozata korlátozza a 2012-es év költségvetését a Környezetvédelmi Minisztériumban.

Azonban mindketten megerősítették, pénz van, és annak rendeltetése sem fog változni, csupán jelen pillanatban az érvénybe léptetett jogszabályok miatt az összeg kezelhetetlen.

A környezetvédelmi miniszter szerint, az év közepe táján számítanak módosításokra, amikor sorra kerül a költségvetés újraszámlálása. Ekkor talán felszabadítanak valamennyit a meglévő közpénzekből – folytatta Korodi.

A 2012-es Roncsprogramot alíg egy hónappal ezelőtt indította el a minisztérium, az erre szánt pénzösszeg pedig 30 ezer régi autó felszámolását fedezte volna. A szaktárca kimutatásai alapján azonban ezidő alatt máris közel 12 ezer személygépkocsit sikerült kivonni a forgalomból, de többre sajnos nincs pénz.

2010-ben a Roncsautó program által közel 190 ezer régi autót számoltak fel a hazai autóparkból. Míg 2011-ben a minisztérium több mint 116 ezer használt személygépkocsi forgalomból való kivonását támogatta.

Share this post

PinIt
scroll to top