Bérleti díjat követelnek a gernyeszegi Teleki kastély tulajdonosai

Miután az állam visszatulajdonította a Teleki gróf leszármazottjainak a kastélyt, az örökösök 1 millió lejes bérleti díjat követelnek, visszamenőleg. Ezt csupán csak egyféleképpen kaphatják meg: ha beperelik az intézményt.

A kastély keretén belül 2007 áprilisától TBC gyermekkórház működik, amely a Megyei Tanács alárendeltségében van. Így a bérleti díjat a Tanácsnak kellene megadnia. Viszont, mivel a kastély akkor még nem volt magántulajdon, nem volt bérleti szerződés sem kötve. A Tanács tehát nincs ami alapján tartozzon a leszármazottaknak.

Szabó Árpád, a Megyei Tanács alelnöke úgy nyilatkozott, a tanácsosok nem egyszer kérték az intézménytől az iratok elrendezését, ez azonban nem történt meg. Hogy ki okolható a mulasztásért, az kiderítik majd a hatóságok – tette hozzá az alelnök. Emellett a tanácsosok azt is szeretnék, hogy a tárgyalások alatt pontosan szabják meg a TBC kórház kiterjedését, mert az örökösök a bért a kastély teljes kiterjedésére kérik, az intézet viszont csak az épület felében működik.

A legjobb megoldás az ügyben az lenne, ha a kórháznak új székhelyet találnának. Így a Tanácsnak nem kellene további illetékeket fizetnie. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha az intézményt egy, a Tanács birtokában lévő épületbe költöztetnék.

Jelenleg a gernyeszegi TBC kórház 70 ággyal rendelkezik, amelyből 38 foglalt. Az intézmény jövőig működhet még ebben az épületben.

Slavic Andrea

Share this post

PinIt
scroll to top