Bicskei S. Zzuzsanna előadásai Marosvásárhelyen

Két egyéni esttel lép közönség elő Marosvásárhelyen BICSKEI S. ZSUZSANNA, aki a táncszínház, a mozdulatszínház kiváló művelője, színész, táncos, költő, dalszerző, képzőművész egy személyben.

MAGAM TALÁN KÖZÉPRE ÁLLOK címmel Pilinszky verseiből készült összeállítását 2010. november 25-én, csütörtökön este fél 8-tól mutatja be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.

Az előadás keletkezéséről így vall a művésznő: „A 80-as évek legelején Tolnai Ottóék újvidéki telepi házában laktunk, és az állatokat gondoztuk, amíg ők nyaraltak. Ott találtam meg Pilinszky összes addig megjelent versét, cikkét, írását. Akkor fogant meg bennem két gondolat: az, hogy ezeket a verseket lehetetlen színpadon elmondani, és az, hogy mégis megpróbálom. Majdnem 30 év egy rövidke élethossz. Ennyi ideje alakul, küzd a létezésért velem együtt ez a versciklus. Ennyi idő alatt váltak barátommá, tanácsadómmá, funkcionálissá, konkréttá ezek a versek. Közben szentség és álszentség kereszttűzében próbáltam túlélni, és ahol muszáj volt, eltűnni, hogy mentálisan megmaradjak egésznek.”

Az ABZU című archaikus táncelőadás 2010. november 27-én, szombaton este fél 8-tól látható a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.

A vízről, a nukleáris katasztrófáról, az életről és a pusztulásról szóló előadás ihletője is személyes élménye volt a művésznőnek: „Ikko Tamura (Dairakudakan Temputenshiki) azt mondta nekem miközben Butoh-ra tanított hogy kb. 70%-ban vízből áll a testünk, s részben erre alapozta gyakorlatait. Mikor szembetaláltam magam a Csendes-óceánnal (akkor tényleg csendes volt), 3 dolgot érzékeltem. Ikko ott volt velem, s ezt el is mondtam neki: részese vagyok a nagy vízmélynek… visszavár s hazavágyom a nagy alantba… védtelen óriás és megharagítottuk. Egy könnycseppben benne van az óceán. Az óceán fájdalma, ahogy a neutroncsillag grammja több tonnát nyom.”

Az előadásokra jegyet váltani elővételben a Kultúrpalota jegyirodájában lehet hétköznap 10-13 és 17-19 óra között, valamint előadások előtt a Kisteremi bejáratnál lehet.

Share this post

PinIt
scroll to top