Bloomberg elemzés: az Európai Unió legnagyobb gazdasági növekedése mély szegénységet takar

A Bloomberg elemzése szerint Romániában regisztrálják az Európai Unió legnagyobb gazdasági növekedését, amely azonban a legmélyebb szegénységet takarja.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) kedden közzétett adatai szerint az Unió lakosságának átlagosan 16 százaléka szenved az alapvető anyagi javak hiánya miatt, a legmagasabb arányt Romániában (50%) és Bulgáriában (48%) regisztrálják.

Az Eurostat jelentése szerint anyagi hiányban szenvedőnek minősülnek azok a személyek, akiknek nincs fedezetük az alábbiak közül legalább öt esetre: váratlan kiadások, évi egyhetes vakáció az otthontól távol, a hátralékok elkerülése, minden második nap húsétel vagy ezzel egyenértékű vegetáriánus menü fogyasztása, megfelelően fűtött lakás, személygépkocsi, a használt ruha, cipő, bútor lecserélése, saját magára költhető valamennyi zsebpénz, rendszeres kikapcsolódás, a barátokkal való kocsma, vendéglő havi legalább egy alkalommal, internetkapcsolat.

A romániai szegénységi szint az Uniós átlag háromszorosa, jóllehet a harmadik negyedévben a gazdaság 8,8%-kal bővült.

Bár az egy főre jutó nemzeti össztermék tekintetében Bulgária az Európai Unió legszegényebb állama, az anyagi javak hiánya Romániában a legsúlyosabb.

A kelet-európai országokról jó hírek is vannak: Csehországban és Lengyelországban az anyagi javak hiánya kevésbé súlyos, mint Franciaországban és Nagy-Britanniában, ami reményt adhat a volt kommunista tömb többi országának is – mutat rá a Bloomberg elemzése.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top