Borbély: a három székelyföldi megyét nem lehet elszakítani

A három székelyföldi megyét – Marost, Hargitát és Kovásznát – nem lehet elszakítani egymástól – hangsúlyozta Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke hétfőn a Radio France Internationale-nak (RFI) a közigazgatási régiók kialakításának tervét kommentálva.

Borbély László„Örülök annak, hogy Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes elment Bálványosfürdőre tájékozódni a szövetség regionalizálási terveiről, a helyi hagyományokról, statisztikai adatokról, és remélem sikerült valamelyest megértenie azt, hogy az ország szívében található három székelyföldi megyét nem lehet elszakítani egymástól” – idézte az RMDSZ hírlevele a politikus rádióinterjúját.

Liviu Dragnea a bálványosfürdői találkozót megelőzően egy nagyszebeni fórumon vetette fel először azt a lehetőséget, hogy a központi régiót kettéosszák, de nem Marossal, hanem Brassó megyével sorolná egy régióba a magyar többségű Hargita és Kovászna megyét.

Az RFI-nek adott interjúban Borbély László úgy vélekedett: a régiók létrehozása sem az ország gazdasági, sem pedig közigazgatási gondjait nem oldja meg, és ahhoz sem fog hozzájárulni, hogy az ország hatékonyabban hívjon le európai uniós alapokat. Rámutatott: az RMDSZ számára a decentralizáció egyértelműen nagyobb prioritást jelent, mint a régiósítás.

A decentralizációról a szövetség törvénytervezetet is beterjesztett a képviselőházhoz, amelyben azt kezdeményezte, hogy 18, jelenleg minisztériumi alárendeltségbe tartozó közszolgáltatást önkormányzati hatáskörbe utaljanak Romániában – emlékeztetett az RMDSZ politikai alelnöke.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    Hozzátette, az RMDSZ továbbra is várja a kormány álláspontját Románia területi felosztásáról, s nem hiszi, hogy még az idén lezárul a vita a régiók kialakításáról.

    Share this post

    PinIt
    scroll to top