Borbély László: A magyar szabadságért kell tovább dolgoznunk

marcius15-2013„Egy a magyar nép, a magyar szabadság egy és oszthatatlan, hiszen ugyanazt ünnepli ma minden magyar Kárpátalján, a Vajdaságban, Felvidéken, Erdélyben és Magyarországon. Egy nép vagyunk, csak a határok mozogtak fölöttünk ”– mondta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, Maros megyei képviselő március 15-én Marosvásárhelyen.  A Maros megyei képviselő a magyar szabadságharc ünnepén Havadon, Nyárádszeredában, Jedden és Marosvásárhelyen vett részt a megemlékezéseken.

A politikai alelnök a 1848-az szabadságharc, 1956, 1989 és az 1990 márciusi események véráldozataira emlékeztetett: „1848-ban és 1956-ban a marosszékiek vérüket adták a magyar szabadságért. 1989 decemberében és 1990 márciusában ugyanezt tettük mi is, a szabadságért harcoltunk.  Reméljük a gyermekeinknek nem kell véráldozatot hozniuk, ezért kell tovább dolgoznunk. Nap mind nap  tovább kell dolgoznunk, hogy elérjük mindazt, amit 1990-ben megfogalmaztunk”.

„Sokan még mindíg megkérdőjelezik alapvető jogainkat, ezért folyamatosan ki kell mondanunk, hogy igenis jogunk van ahhoz, hogy anyanyelvünkon beszéljünk és jogunk van ahhoz, hogy használjuk nemzeti szimbólumainkat”– mondta Borbély László, majd hozzátette az elmúlt 23 év törekvései közelebb vitték az erdélyi magyarságot az autonómiához. „23 év alatt kiharcoltuk, hogy gyermekeink magyar anyanyelven, magyar tankönyvekből tanulhatnak, használhatjuk anyanyelvünket a hivatalokban és kitűzhetjük nemzeti szimbólumainkat, ugyanakkor bár évekbe telt, de több százezer hektárnyi közbirtokossági területet sikerült visszaszolgáltatnunk jogos tulajdonosaiknak. Sok mindent sikerült elérnünk, de tovább kell dolgoznunk”. 

„A romániai magyarság számára fontos az, hogy képviselve legyen az önkormányzatokban, a parlamentben és Brüsszelben, hiszen annak érdekében, hogy tovább tudjuk vinni az 1989 decemberében megfogalmazottakat, szükségünk van a  többség  egyetértésére. Meg kell győznünk őket  az igazunkról, az alkotmánymódosításnál is,  hiszen csak így érhetjük el azt, hogy az alkotmány első cikkelyéből töröljék a  nemzetállamot, hogy a magyar nyelv regionálisan elismert nyelv legyen és hogy hivatalosan elismerjék Románia alkotmányában azt, hogy az itt élő őshonos kisebbségek  államalkotó közösségek”– zárta ünnepi beszédét Borbély László.

Share this post

PinIt
scroll to top