Borbély László: A MOGYE Szenátusa törvénytelenül jár el

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke tegnap Besztercén úgy nyilatkozott, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Szenátusa nem legális úton cselekszik, ugyanis elutasítja a magyar kar létrehozását az egyetemen, holott azt az új Oktatási Törvény is alátámasztja.

A politikus szerint, a MOGYÉ-n fennálló helyzet már nevetséges, mivelhogy az egyetem Szenátusa legalább hat hónapja halogatja a probléma megoldását, amely kizárólag adminisztratív jellegű.

Borbély kihangsúlyozta, az új Oktatási Törvény értelmében, Romániában három felsőfokú oktatási intézmény rendelkezik multikulturális statutummal – a kolozsvári Babeş-Bolyai, valamint a marosvásárhelyi Színművészeti és Orvosi Egyetem. Ezeken, a törvény szerint, magyar karokat kell létrehozni – folytatta politikus.

Ez zűrmentesen és egyetlen sajtóhír nélkül meg is történt a Művészeti és a Babeş-Bolyai Egyetemen, a MOGYÉ-n viszont akadályokba üzközik. A magyar kar tulajdonképpen csak intézményesítené a magyar nyelvű oktatást, ugyanis a MOGYÉ-n nem mától, se nem tegnaptól, hanem legalább 50 éve folyik magyar nyelvű tanítás – mutatott rá Borbély.

Hozzátette, a Szenátusnak csupán annyit kell tennie, hogy megoldja ezt az adminisztratív problémát. És itt nem az egyetem autonómiájáról van szó, amely valóban szent, hanem a törvény betartásáról. A két dolog nem ugyanaz – érvelt Borbély László, aki szerint emiatt volt szükség a kormány beavatkozására.

Az RMDSZ alelnöke hozzáfűzte, választási év lévén, a MOGYE vezetősége polikiai játékba vonja magát, valószínűleg azt remélve, hogy pénzösszegeket nyer. A lényeg viszont az, hogy a jövő heti kormányülésen újra napirenden lesz a MOGYÉ-re vonatkozó Kormányrendelet, amelyet azért fogadnak el, hogy helyreállítsák az egyetemen uralkodó törvénytelen helyzetet – ismételte Borbély újra kihangsúlyozva, szerinte tényleg nevetséges az, hogy 22 év után is ekkora port kavar egy probléma, melyet el lehetett volna intézni hat hónappal ezelőtt, az egyetem falain belül, és akkor nem állna fenn most ez a helyzet. Senki sem szólt volna bele, ha a MOGYE képviselői maguk között elrendezték volna a dolgokat – szögezte le az RMDSZ alelnöke.

Share this post

PinIt
scroll to top