Botrány Vass Levente és az Urológiai Klinika körül

Orvoskollegáinak egy része azzal vádolja dr. Vass Leventét, a Megyei Klinikai Kórház urológiai osztályának orvosát, az egészségügyi miniszter tanácsosát, valamint a Megyei Kórház közigazgatási tanácsának tagját, hogy illegálisan támogatta volna az intenzív osztály létrehozását, a klinika egyik szakosztályán.

Ennek értelmében, az Urológiai Klinika orvosainak csoportja egy kérést kézbesített a Maros Megyei Tanácsnak, hogy számolják fel a törvénytelenül létrehozott intenzív osztályt, ugyanis létezik már a klinikán egy kórterem, amelyben megfelelő körülmények között ápolják és felügyelhetik az operációról kijövő betegeket.

A benyújtott dokumentumban továbbá azt is megindokolták a kezdeményezők, hogy az újjonnan létesített intenzív osztály fölösleges, ugyanakkor finanszírozási szempontból sem tudja fenntartani magát, a működéséhez pedig több mint 1,4 millió lejre volna szükség.

Mi több, az orvosok azt is felhányásként említették meg, hogy tavaly a klinika egy 730 ezer eurót érő vesekőzúzó berendezést kapott, amelyet csupán egyetlen orvos használhat, azonban a klinikán további három is dolgozik, akinek ugyanannyi joga lenne a gép használatára.

A kérést a klinika vezető főorvosa, dr. Mártha Orsolya, valamint hét urológus szakorvos is ellátta aláírásával.

Válaszként az őt ért rágalmazásokra Vass Levente úgy nyilatkozott, semmilyen hozzájárulása nincs az intenzív osztály létrehozásában. Neki ugyanis nincs aláírási joga, amely erre felhatalmazná. Mint a Közigazgatási Tanács elnöke, ő nem is hozhat döntéseket, nem is láthatja el kézjegyével azokat, ráadásul ő nem intenzív terapeuta, hanem urológus – nyomatékosított Vass. Hozzátette, ez az ügy csupa rosszakarat, egyes kollegái erőszakkal írták alá a kérést. Erről nem akar többet nyilatkozni.

Ionela Ciotlăuş, megyei tanácsos szerint az Urológiai Klinikán gerjesztett cirkusz nem más, mint politikai háburú. Vass Leventének ugyanis valóban nincs hatalma arra, hogy jóváhagyja az intenzív osztály létesítését. Strukturális ügyekben az Egészségügyi Minisztérium hoz döntést, a kórházak vezetőinek a kérésére. Az a tény pedig, hogy csak egyetlen orvos használja a kérésben említett gépezetet, kizárólag a klinika menedzselésének a kérdése – mutatott rá a tanácsos.

Share this post

PinIt
scroll to top