Búcsút vehetünk Kossuth Lajostól

A Călăraşilor utcából – a jelenlegi felállás szerint –  sose lesz többé Kossuth Lajos utca. A craiovai Táblabíróság ugyanis tegnap hozta meg az ezzel kapcsolatos végleges és visszavonhatatlan határozatot, mely szerint Marosvásárhelyen tilos a jövőben a „magyar gyilkos” nevével utcát illetni.

Az RMDSZ öt évvel ezelőtt indított törvényszéki ügyet azért, hogy a volt Kossuth utca ismét visszakapja egykori elnevezését. A kezdeményezést azonban több egyesület is megtámadta, közöttük a „Vatra Românească”, illetve az „Avram Iancu”.

A craiovai Táblabíróság ma pontot tett a tárgyalások végére, kihangsúlyozván, olyan személyről nem nevezhetnek el utcát, amely 40 ezer román kivégzéséért felelős, 1848–1849 között.

Az tárgyalások állandó szereplői között ott volt a marosvásárhelyi „Avram Iancu” Kulturális és Hazafias Egyesület, valamint a „Glasul Moţilor” Erdélyi Kulturális és Polgári Állásfoglalás Egyesülete is.

Hogy ennek a hirtelen jött döntésnek mennyi köze van Csibi Barna csíkszeredai produkciójához, nem tudni. De gyanakodni azért lehet arra, hogy amiért Iancu Csíkban „meghalt”, pontosan azért „tiltották ki” végérvényesen – éppen most – Marosvásárhelyről Kossuth Lajost.

Kerekes Károly, a Helyi Tanács jogi képviseletét ellátó jogász, parlamenti képviselő azt állítja, ő sem tudja még a döntés pontos indoklását. A dokumentációt valószínűleg hetek múlva kapja csak kézbe.

És hogy a gyanúnkat megalapozhassuk, Kerekes Károly hozzátette, ember legyen a talpán az a román bíró, aki igazságosan ítél, és nem elfogultan, Csibi Barna akasztásos jelene után, figyelembe véve azt is, hogy a román köztudatban amúgy is már-már betokosodott Avram Iancu és Kossuth Lajos ellenséges viszonya.

Share this post

PinIt
scroll to top