Budapesten is égett a láng Székelyföld autonómiájáért

Székelyföld autonómiájának napja alkalmából, vasárnap este Budapesten is őrtüzet gyújtottak számos székelyföldi település mellett. Az őrtűz-gyújtáson résztvevők kiáltványban követelték Székelyföld területi autonómiáját.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Székelyföld-szerte vasárnap több, mint kétszáz helyszínen gyúltak őrtüzek, de néhány magyarországi település, köztük Budapest is csatlakozott, így a főváros XXII. kerületében is fellobbant a láng.
Szabolcs Attila, a kerület országgyűlési képviselője és az esemény kezdeményezője elmondta, ha a székely nép nem létezne, az elmúlt ezer esztendőben kihalt volna a magyar szó a Kárpát-medencében. Ezért is fontos az autonómia, ami egy népcsoport nyelvi és kulturális megmaradásának garanciája, tette hozzá a képviselő.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szeptember végén Székelyföld Autonómiájának Napjává nyilvánította október utolsó vasárnapját, és azzal a felhívással fordult a világ keresztény, magyar gyülekezeteihez, hogy az autonómia napján templomaikban imádkozzanak a székely szabadságért, Székelyföld autonómiájáért. Az SZNT arra biztatta a lakosokat, hogy ezt követően őrtüzek gyújtásával jelezzék, hogy kiállnak az autonómia ügye mellett.

Share this post

PinIt
scroll to top