Büntetések, egy hónappal a tüntetések után

Közel egy hónappal az első tiltakozóakció után – amely során több ezren is összegyűltek Marosvásárhely főterén Raed Arafat államtitkár-helyettest és a SMURD rohammentőszolgálatot támogatva –, a Megyei Csendőrség több jegyzőkönyvet is kiállított egyes jelenlévők nevében, amelyeket ezen a héten kézbesítettek a hatóságok.

Egyesek figyelmeztetés formájában kapták meg a postaládájukban az iratot, mások pedig egyenesen pénzbírságban részesültek azért, mert „hivatalosan nem engedélyezett és előrejegyzett tiltakozáson vettek részt” – olvasható az egyik jegyzőkönyvben.

A büntetések keltezése január 12., vagyis az a nap, amikor a legtöbben vonultak utcára elsősorban Arafat támogatására, másodsorban pedig a Kormány és az államelök lemondását követelni. A spontán tiltakozások egyébként még ma is tartanak, Traian Băsescu államelnök visszalépésére korlátozódva.

A tüntetések első négy napján összesen 21 büntetést róttak ki a közbiztonságiak Marosvásárhelyen, ezek közül ötöt figyelmeztetés formájában. A pénzbírságok 500 és 1000 lej között terjedtek. Egyeseket azért büntettek, mert nem voltak hajlandóak igazolni magukat. Másokat a nem engedélyezett tiltakozáson való részvétellel vádolták és büntették – számolt be január 17-én Iulius Cenean, a Megyei Csendőrség vezetője.

Azon személyek között, akiknek a héten kézbesítették a felszólításokat, szerepel Cornel Brişcaru, a Szociál-Demokrata Párt (PSD) Maros megyei titkára, Călin Cociş, a Szabad Szakszervezetek Megyei Egyesület tanügyi osztályának vezetője, és Maria Dăndărău, a (CNSRL) Frăţia Szakszervezet titkára is.

Annak az okát egyébként, hogy a január 12-én kiállított jegyzőkönyveket miért egy hónappal később juttatták el a címzettekhez, nem tudni.

Share this post

PinIt
scroll to top