Civil szakértők a marosvásárhelyi zöldövezet-kezelő bizottságban

Marosvásárhely zöldövezet-kezelő bizottságának (Comisia municipală de avizare a programelor, proiectelor şi lucrărilor cu impact asupra spaţiilor verzi din Municipiul Targu-Mures) újra van két, a civil társadalmat képviselő teljes jogú tagja Szilágyi Zoltán kertészmérnök és Szakács László ökológus személyében.

fametszes

Fotó: Stroia Kinga/Facebook

A két független szakértő (és helyetteseik) bekerülése a bizottságba fontos lépés azon az úton, amelynek végcélja hogy a város zöldövezeteit, fáit helyesen, ökológiai, kertészeti és esztétikai szempontokat is figyelembe véve gondozza a városvezetés felelős alosztálya.

Miközben a városban közfelháborodást kiváltó, szakmai szempontból sem indokolt vagy törvénytelen fametszések zajlottak, március 13-án, csütörtökön lezajlott a fent említett, kibővített bizottság első ülése.

A megbeszélés során a civilek következő javaslatait fogadták el / foglalták jegyzőkönyvbe:

  1. A civil szakértők a zöldövezetkezelési munkálatokat felügyelő városi kertészet alkalmazottaival közösen fa metszési alapelveket fognak lerögzíteni. Ezek az alapelvek bekerülnek a zöldövezetek kezelési szabályzatába és a munkálatokat kivitelező cégekkel is közölni fogják ezeket, akiknek kötelező módon be kell tartaniuk ezeket.

A civilek csütörtökön már át is adtak az egy oldalas sürgősségi javaslatot.

  1. Az elkövetkező napokban egy minta-fametszést rendeznek a civil szervezetek által megbízott szakértők, a polgármesteri hivatal zöldövezet kezelésért felelős alkalmazottai és a vágásokat kivitelező cégek képviselői jelenlétében. Ezen az eseményen az elméleti alapelvek gyakorlati alkalmazásáról fognak megegyezni.
  2. A zöldövezetkezelő bizottság minden tagja, így köztük a két civil képviselő és helyetteseik (Ferenczy István és Kósa István) is, amennyiben helytelen vágást észlelnek, a munkálatok helyes kivitelezésére utasíthatják a munkálatokat kivitelező csoportokat.

Ahhoz, hogy az elkövetkező időszakban a marosvásárhelyi zöldövezetek kezelése a szabályoknak megfelelően történjen, a civil szakértők munkája mellett, szükség van minden, a lakóhelye közvetlen környezete iránt felelősséget érző lakos aktív állásfoglalására is.

Share this post

PinIt
scroll to top