Crin Antonescu: ha a MOGYE-ügybe beavatkozik a kormány, mindent visszacsinálnak

Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke Marosvásárhelyen kijelentette, ha a kormány olyan határozatot bocsát ki a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyében, mely sérti az egyetemi autonómiát, hatalomra kerülvén kiigazítják azt.

Crin Antonescu azt követően tartott sajtótájékoztatót Marosvásárhelyen a romániai Agerpres hírügynökség jelentése szerint, hogy találkozott a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) hivatalban levő rektorával, megválasztott rektorával és a román diákszervezet vezetőivel.

A találkozó után kijelentette, a Szociál-Liberális Unió (USL) álláspontját tolmácsolja, melynek társelnöke. Nyomatékosította, hogy ha a jelenlegi hatalom kormányhatározattal vagy más módon beavatkozik az egyetem ügyébe, hatalomra kerülvén mindent visszacsinálnak.

Antonescu úgy értékelte, jelenleg van egy áldozat: az egyetem, van egy politikai alakulat, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), „mely komoly választási gondokkal szembesül”, és van a kormánykoalíció vezető pártja – a Demokrata Liberális Párt (PDL) -, „amely minden áron meg akarja őrizni törékeny többségét, amit csak az RMDSZ biztosíthat számára”. „A MOGYE nem hibás azért, mert az RMDSZ-nek a választásokon szavazatokra van szüksége, a kormánynak pedig az RMDSZ szavazataira van szüksége a parlamentben” – jelentette ki Antonescu.

Biztosította ugyanakkor az egyetem tanárait, hogy „nincsenek magukra hagyva”, az USL mellettük áll, még ha egy rövid ideig ellenzéki pozícióban is.

Antonescu megengedhetetlennek mondta, hogy a kormány az egyik koalíciós párt zsarolásának engedve határozatot bocsásson ki a MOGYE ügyében. „Az USL és a PNL nem engedi meg azt sem hogy Romániában állam alakuljon ki az államban, és azt sem, hogy a Romániában a románon kívül más hivatalos nyelv is legyen” – jelentette ki Crin Antonescu.

A romániai közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy három hónappal az önkormányzati választások, és kilenc hónappal a parlamenti választások előtt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt szövetségén alapuló Szociál-Liberális Unió (USL) toronymagasan vezeti a népszerűségi listát.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top