Csak részben alkalmazzák a pikniktörvényt

Pikniktérképet állít össze a román környezetvédelmi minisztérium, és egyelőre nem bírságol a vadpiknikezésért – jelentette be szerdán Korodi Attila, a tárca vezetője. Romániában március vége óta csak az önkormányzatok által erre a célra kialakított kirándulóhelyeken szabad tüzet gyújtani és a szabadban étkezni.

A négynapos május elsejei vakáció közeledtével a környezetvédelmi és erdészeti miniszter felhívta a kirándulók figyelmét, hogy a környezetvédelmi őrség és az állami erdészet több mint ezer alkalmazottja fog járőrözni a legnépszerűbb kirándulóhelyek környékén.

Az MTI-nek a bírságolást firtató kérdésére a miniszter azt mondta: a vadpiknikezésért még nem fognak bírságolni, mert kevés a kialakított piknikezőhely, de a szemetelésért igen.

„Akik kimennek a szabadba, hogy ott készítsék el ebédjüket, azoknak a magatartását már lehet mérlegelni a pikniktörvény alapján: nem azt, hogy hol, hanem hogy hogyan” – magyarázta Korodi.

A román környezetvédelmi minisztérium felszólította az önkormányzatokat, hogy május végéig jelezzék, kialakítanak-e piknikezőhelyet. Miután a környezetvédelmi őrség ellenőrzi terveiket, a szaktárca összeállítja és közzéteszi Románia pikniktérképét – közölte a miniszter.

A szabályos piknikezéshez a kifüggesztett menetrendet is be kell tartani, és mindvégig tekintettel kell lenni a többi látogató, a környék lakói és a vadállatok nyugalmára. Aki ezeket az előírásokat megszegi, 100-tól 3000 lejig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top