Csakis az önkormányzat dönthet a 2-es iskola névadási ügyében

A Bernády György iskolanévért harcoló szülői akciócsoport nemrég találkozott Kelemen Atillával, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnökével. A találkozó célja a politikum által eddig megtett lépések számbavétele és a további konkrét lépések számonkérése volt – írja a Székelyhon.ro.

A szülők azért fordultak a szövetség Maros megyei elnökéhez, mivel úgy vélik, az ő feladatai közé tartozik a megyei RMDSZ-tanácsosok tevékenységének megfelelő koordinálása – áll a szülők által megfogalmazott sajtóközleményben.

Mint ismeretes, a 2-es Számú Általános Iskola magyar tanulóinak szülei aláírásgyűjtést indítottak ez év szeptemberében, hogy az intézmény felvehesse az egykori marosvásárhelyi polgármester, Bernády György nevét. A petíciót közel 8000 személy látta el kézjegyével, a szülői akciócsoport pedig egy általa szervezett kerekasztal-megbeszélésen konkrét javaslatokat és megoldásokat, illetve felelősségvállalást kért az RMDSZ politikusaitól a névadás ügyében.

A beszélgetés során, a szülők számon kérték Kelemen Atillától az eddigi lépéseket, valamint tisztázták a névadást szabályozó törvényes hátteret is, ugyanakkor felkérték az elnököt: győződjön meg arról, hogy az RMDSZ elvégzi a rá bízott feladatot, és kellő odaadással kezeli az ügyet.

„Az intézmények névadását a 2002/63-as kormányhatározat szabályozza, amelynek értelmében, a névadások kapcsán a döntő testület nem az iskola vagy a tanfelügyelőség, legkevésbé pedig a szülők, hanem a helyi önkormányzat, azaz a legfontosabb szerep a helyi tanácsosokra hárul. Ebből kifolyólag nagyon fontos, hogy az RMDSZ-frakció tisztában legyen a felelősségével, azzal, hogy milyen stratégiát követ az iskola névadásának ügyében, abban az esetben, ha a tanácsosok valóban tenni akarnak ez ügyben, és nem csak látszattevékenységekkel próbálják ezt a nagyon fontos ügyet kezelni” – írják a szülők.

Fontos megjegyezni, hogy egyes RDMSZ politikusok által gyakran hangoztatott szülői és tanári felelősséget nem szükséges folyton számon kérni, ugyanis a törvény világosan fogalmaz: a szülőknek és a pedagógusoknak nem tisztje politikailag túlfűtött országokban iskolanévadásokat kivitelezni, lévén, hogy ez nem lehetséges politikai akarat nélkül.

„A civilek feladata az, hogy ösztönözzék az általuk megválasztott képviselőket feladatuk elvégzésére. Azt is szeretnénk kihangsúlyozni, hogy civil akciónknak nincs szüksége arra, hogy az RMDSZ vagy bármely más politikai alakulat azt felkarolja, ugyanis civil érdekérvényesítési ügyről van szó. Egy demokratikus rendszerben a civilek a társadalmi kontroll szerepével élnek, és ennek tükrében fordultak az RMDSZ tisztségviselők felé a felhívásukkal, azt kérvén tőlük, hogy oldjanak meg egy olyan ügyet, amelyet már rég – civil fellépés nélkül is –, meg kellett volna oldani” – írják a kezdeményező szülők, akik remélik, hogy dr. Bernády György neve minél hamarabb felkerül méltó helyére, azaz a 2-es számú iskola épületének homlokzatára.

Forrás: szekelyhon.ro

Share this post

PinIt
scroll to top