Csaknem 3 ezer minisztériumi alkalmazottat menesztenek Romániában

Csaknem 3 ezer alkalmazottat menesztenek a román központi államapparátusból – jelentette ki szerdán Victor Ponta román miniszterelnök.

A kormányfő elmondta, 60 ezer betöltetlen állást szüntetnek meg az egészségügy és az oktatás kivételével azért, hogy a közszférában újból bevezethessék azt a szabályt, miszerint minden elbocsátott személy után új ember alkalmazható. Romániában a 2010-es megszorító intézkedések során olyan elvet vezettek be a közszféra létszámstopjának fenntartása érdekében, hogy minden hetedik megüresedett állás után lehet csak alkalmazni új személyt.

Ponta szerint a betöltetlen állások megszüntetése mellett elbocsátások is lesznek, a minisztériumoktól és a központi államapparátushoz tartozó egyéb hatóságoktól összesen 2800 embert fognak elbocsátani a következő időszakban.

Az idén várhatóan több román állami vállalatnál is tömeges elbocsátások lesznek. Erre hívta fel a figyelmet Ion Pisc, az Országos Szakszervezetei Tömb alelnöke, aki a Nemzetközi Valutaalappal folytatott keddi tárgyalás után közölte: mintegy 8 ezer ember válhat munkanélkülivé az állami vállalatoknál tervezett szerkezeti átalakítások miatt. A román posta várhatóan 3600 alkalmazottól válik meg, a többi dolgozót energiavállalatoktól fogják leépíteni.

Share this post

PinIt
scroll to top