Csegzi beperelné a Román Államot a CEDO-nál

Csegzi Sándor, a polgármester személyes tanácsadója pert indítana a Román Állam ellen az Európai Emberjogi Bíróságon (CEDO). Csegzi ugyanis igazságot szeretne tenni az ügyben, hogy a Maros Megyei Választóiroda visszautasította független jelöltségét a decemberi választásokon.

A polgármester tanácsadója a ma tartott sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, miután megtámadta a Választóiroda döntését a Maros Megyei Táblabíróságon, de sikertelenül, tovább haladva „nemzetközi szintre” emeli az ügyet.

Mint ismert, Csegzi jelöltségét amiatt érvénytelenítette a Maros Megyei Választóiroda, mert négy eredeti példány helyett egy eredeti példányban és három közjegyző által hitelesített példányban nyújtotta be az aláírásokat, amelyek őt függetlenként támogatták.

Csegzi Sándor azt állítja, a választási törvényt nem lehet ugyanúgy alkalmazni a független jelöltekre, főként ha azok szenátusi mandátumot pályáznak meg. Az összegyűjtött aláírások száma ezesetben ugyanis megduplázódik, a képviselőjelöltek számára előírt kézjegyekkel szemben.

Hozzátette, a választási törvény megszegi az állampolgár azon jogát, hogy függetlenként indulhasson a választásokon, míg a politikai pártok listáin olyan jelöltek szerepelnek, akik „haragban állnak” a törvénnyel, azaz bűnvádi dossziéjuk van, bűnügyi előzményekkel rendelkeznek, és számukra mégis megengedett, hogy indulhassanak – fogalmazott Csegzi.

Fotó: targumureseanul.ro

Share this post

PinIt
scroll to top