Csép Éva Andrea: maximális szakértelemmel kell kezelnie a belügynek a rendőrség vészhelyzet esetén történő beavatkozásait

Csép Éva Andrea: maximális szakértelemmel kell kezelnie a belügynek a rendőrség vészhelyzet esetén történő beavatkozásait.

“Nagyon aggasztó a családon belüli erőszak jelentett eseteinek száma. Háromból egy nő családon belüli erőszak áldozatává válik, azonban ezek az adatok messze nem tükrözik a valóságot, hiszen sok esetben az áldozat azért nem fordult az illetékes hatósághoz, mert bizalmatlanok az állami intézménnyel szemben. Ezért a Belügyminisztériumnak rendkívül fontos szerepet kell ellátnia: mindamellett, hogy maximális figyelemmel követi a rendőrségi beavatkozásokat, bármilyen vészhelyzet jelentésekor a hatóságok a lehető legrövidebb időn belül be kell avatkozzanak. Ezekben a helyzetekben ugyanis minden óra, minden perc számít. Az RMDSZ üdvözli a kormány által kidolgozott családon belüli erőszak megelőzésére vonatkozó törvénymódosító javaslatot, amely tartalmazza az RMDSZ Nőszervezete által kidolgozott javaslatokat is, és azt hogy sürgősségi eljárással tárgyalja a Parlament a törvénytervezetet, hiszen pártok feletti együttműködésre van szükség ezen a téren. Románia 2016-ban ratifikálta az Isztambuli Egyezményt és ígéretet tett arra, hogy az egyezményben előírtakat beemeli Románia jogrendjébe.” – mutatott rá Csép Éva Andrea, a belügyminiszter parlamenti meghallgatásán, hétfőn este.

Csép Éva Andrea hozzászólásában kitért a magyar nyelven beszélő, frissen végzett rendőrök kihelyezése során alkalmazott intézményes stratégiára, elmondta az RMDSZ azt szeretné, ha magyarul beszélő rendőröket helyeznének ki a magyarlakta településekre: “a rendőrök által kifejtett munka hatékonysága érdekében úgy gondoljuk, hogy fontos lépést jelentene és növelné az intézmény hitelét és bizalmát az állampolgárok köreiben, amennyiben magyarul beszélő rendőröket helyeznek ki magyarlakta településekre szolgálni. Fontos lenne, ha tanulmányaik után olyan közösségben szolgálhatnak, ahol a kisebbség nyelvének ismeretéből az intézménynek előnye származhat a bűncselekmények megelőzésében és megfékezésében.”– vázolta a képviselő.

Csép továbbá hangsúlyozta, hogy az Országos Levéltárban alkalmazandó munkaerő esetében is szükség van a kisebbségek nyelvét ismerő szakszemélyzetre, arra kérte a szaktárca vezetőjét, hogy különítsenek el a kisebbségek számára munkahelyeket.

Share this post

PinIt
scroll to top