Csőd szélén állnak a Maros megyei nonprofit szervezetek

Több Maros megyei nonprofit szervezet van nehéz helyzetben, miután az Európai Unió megvonta a feléjük irányuló támogatást. Több NGO alapozott a humán erőforrások fejlesztésének operatív szektoriális programja (POSDRU) keretén belül elnyert pályázatok kisegítő összegeire, most viszont a szervezetek a csőd szélén állnak.

Egyik példa erre az Alpha Transilvană nonprofit alapítvány helyzete, amely fogyatékkal élők számára biztosít különféle tevékenységeket, programokat, uniós támogatás mellett. De mivel az Unió felhagyott a finanszírozások kifizetésével, annak levét a projekt résztvevői isszák meg.

Az alapítványnál 75 szellemi fogyatékost képeztek volna ki, akik a felkészítő nyomán kapott okleveléllel beléphettek volna a munka mezejére. Ugyancsak itt, további 60 fogyatékkal élőt oktattak volna ki társadalmi közvetítőnek, támogatott foglalkoztatással.

„Nincs semmilyen garancia arra, hogy a POSDRU akadályok nélkül folytatja majd a projektek finanszírozását a jövőben, mi több, a rendszerben is a politikai változások időszaka van.” – jelentette be Andreia Moraru, az Alpha Transilvană Egyesület képviselője a Facebook közösségi hálón, ahol mindemellett tiltakozást is szerveznek a fővárosban.

Moraru hozzátette, azt remélik, hogy a román hatóságok javítanak majd a helyzeten, és kifizetik az ő kötelességüket képező állami finanszírozást annak érdekében, hogy Románia továbbra is részesülhessen a meg nem térítendő uniós támogatásokból.

„A helyzet, amelyben jelenleg vagyunk, eléggé kockázatos, ugyanis a finanszírozás hiányában le kell állítanunk a jelenleg is zajló projekteket, a félbeszakítást követően pedig a pénzösszeget is vissza kell fizetnünk, tehát a már befektetett pénzt is elveszítenénk.” – magyarázta az Alpha Transilvană képviselője.

Ugyanebben a helyzetben van a Divers Egyesület is, amely a támogatás hiányában már a tantermek bérleti díját sem tudja fedezni. A Divers 200 résztvevőnek tart jelen pillanatban újraszakosodási, tanácsadói és közvetítői képzéseket.

Ennek nyomán, az NGO-k Szövetsége tiltakozóakciót szervez a fővárosban, 2012. október 24-én, szerdán, 10.30 órakor, a „POSDRU Áldozatainak tiltakozó felvonulása” címmel. A megmozdulás célja az, hogy kiköveteljék a szerződésbeli előírásokat azon megvalósítók felé, akik különböző tevékenységekkel járulnak hozzá az ország fejlődéséhez.

Fotó: ce-re.ro

Share this post

PinIt
scroll to top