Csodaműszer, a gyerekek látásának javításáért

Fejlődés a marosvásárhelyi szemészeti klinikán: olyan korszerű felszerelést hoztak forgalomba, amely segítségével könnyebben és jobb eredményekkel fedezhetik fel, majd kezelhetik a 4 évnél kisebb életkorú gyerekek látását, illetve szemproblémáit.

A műszer beiktatásáért egy marosvásárhelyi szemorvos, dr. Dacia Hâncu intézkedett, miután több olyan gyereket vizsgált, akik különböző látószervi betegségekben szenvedtek.

A modern felszereléssel percek alatt fel lehet fedezni, ha a gyereknek valami gond van a szemével. Ugyanakkor fájdalommentes és félelemmentes is a vizsgálat: a már megvizsgált gyerekek reakciói alapján kiderült, nem rettenti vissza őket a műszer, mint ahogyan pupillatágító cseppeket vagy zsibbasztót sem kapnak a kicsik.

Dr. Hâncu úgy nyilatkozott, a gépezet infravörös fénnyel működik, amelyet a pupillára irányítanak, ahonnan visszaverődve állapítják meg a betegség típusát, illetve fázisát. Nemcsak a szemproblémák felderítésére jó: a gép idegrendszeri eredetű sérüléseket is kimutat.

Számos olyan látószervi rendellenesség léphet fel a kicsiknél, és elég gyakran, amelyet ha időben nem észlelnek és kezelnek, később maradandó és súlyos szemproblémákká fejlődhetnek – tette hozzá a szemorvos. De amennyiben ezeket még egészen kicsi korban diagnosztizálják, akár teljes mértékben is gyógyíthatók.

Share this post

PinIt
scroll to top