Csökkentenék a gyereknevelési szabadságot, de akkor ki vigyáz a gyerekekre?

Marosvásárhelyen ugyanis csupán 220 gyereket képesek befogadni a bölcsődék, az utóbbi 1 évben pedig több mint 2000 kisbaba jött a világra városunkban.

Jelenleg Marosvásárhelyen öt bölcsőde működik, amelyek most is túlzsúfoltak. A Munkaügyi Minisztérium törvényjavaslatától pedig, miszerint fél évre csökkentenék a gyereknevelési szabadságot, több kismama is kiborult.

Ferencz Emőke, a marosvásárhelyi bölcsődék közigazgatásáért felelős osztály vezetője úgy nyilatkozott, pillanatnyilag összesen 318 gyereket tartnak nyilván a bölcsődék. Szerencsére soha sincs jelen minden gyerek, de még így is jóval a határ feletti a létszám – magyarázta. Javaslatként pedig elmondta, új csoportokkal vagy bölcsődék létesítésével javítani lehet a helyzeten.

A gond csak azzal van, hogy a bölcsődébe minimum 10 hónapos gyerekeket írathatnak be a szülők. De ha az anyukáknak hat hónap után vissza kell menniük dolgozni, ki felügyeli a kicsiket, míg felnőnek a bölcsődéhez? Legjobb esetben persze a nagymama. Viszont akiknél ez sem lép érvénybe, nincs más kiút, mint a dada, aki pedig megkéri az árat.

A miniszterek tehát ezzel a törvénnyel nemhogy megoldanák, hanem csak tovább bonyolítanák az amúgy is eléggé bonyolult helyzetet. És hogy mi lesz a történet vége? Majd kiderül (csak hogy ne fessük az ördögöt a falra, nehogy véletlenül megjelenjen…)

Share this post

PinIt
scroll to top