Dalos, néptáncos Forgatag készülődik

A Vásárhelyi Forgatag programjába több alkalommal is bekerülnek a népszokások, a szeptember elsejei vasárnap azonban kimondottan a népdalé és népzenéé. Délelőtt népdalvetélkedőt, délután néptánctalálkozót tartunk a Kultúrpalotában.

neptancAz Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) közreműködésével zajló népdalversenyre szeptember 1-jén, vasárnap délelőtt 10 órakor kerül sor a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A diákok négy különböző csoportban mérhetik össze énektudásukat, az első kategóriát ki is bővítettük, így a nulladik, valamint az I-II. osztályosok, a III-VI., a VII-VIII. és a IX-X. osztályosok korcsoportjában lehet versenyezni. A részvétel feltétele, hogy a versenyző öt népdallal készüljön, amelyek közül egyet a zsűri kérésére kell majd előadnia, egyet pedig saját választás alapján. A megmérettetésre augusztus 28-ig lehet jelentkezni a csokiskifli@yahoo.com e-mail címen.

A néptánctalálkozó ugyancsak szeptember 1-jén, vasárnap zajlik a Kultúrpalotában. A rendezvény célja, hogy lássák egymást a Maros megyei táncosok, felhívják a környezetünk figyelmét magukra, a néptáncmozgalomra, miközben szórakoztatják a műfaj kedvelőit. A találkozóra már 15 Maros megyei néptáncegyüttes jelezte részvételét, többek közt a Vajdaszentiványi Hagyományőrző Néptáncegyüttes, az erdőcsinádi Árvácska Néptáncegyüttes, a szentgericei Gyöngyösbokréta Néptánccsoport, a segesvári Kikerics Néptáncegyüttes, a mezőmadarasi Árvalányhaj Néptáncegyüttes, a nyárádszentbenedeki Néptáncegyüttes, a szabédi Fürgelábak, a marosludasi Hajdina Néptánccsoport, a felfalusi Bíborka Néptánccsoport, a szászrégeni Bíborka, Kalangya és Kéknefelejcs Néptáncegyüttesek, valamint a Rügyecske Néptánccsoport, a kendi, erdőszentgyörgyi, sóváradi és holtmarosi helyi néptánccsoportok táncát láthatjuk a Kultúrpalotában vasárnap.

Share this post

PinIt
scroll to top