Dandea és Enescu a cifra palotában?

Kultúrpalota

George Enescuról és Bartók Béláról, illetve Bernády Györgyről valamint Emil Dandeáról készülnek elnevezni a Bernády György polgármester által egy évszázaddal ezelőtt építtetett Kultúrpalota nagytermét illetve a volt Városháza nagy gyűléstermét. Történhet ez akkor, ha a megyei közgyűlési képviselők a ma esti, különös sietséggel összehívott rendkívüli tanácsülésen rábólintanak a névadási eljárás megindítására vonatkozó határozattervezetre. Az ügyben ma délelőtt foglal állást az RMDSZ megyei közgyűlési frakciója.

A Kultúrpalota megépítésének századik évfordulójára szervezett szombati ünnepséget előzi meg ma este a Maros Megyei Tanács rendkívüli, ünnepi ülése, amelynek meghirdetett napirendjén a fent említett névadási határozattervezet szerepel. A tanácsi összehívóban – amely még tegnap délután (!) sem volt olvasható a megyei önkormányzat weboldalán – ugyan
„közérdekű objektumok” névadási eljárásának megkezdése szerepel, de megtudtuk, hogy az „objektumok” kifejezés mögött tulajdonképpen a Kultúrpalota nagytermének, illetve a volt Városháza nagy gyűléstermének az elnevezése áll. Az ünnepi ülésen tehát amellett, hogy az elmúlt két évtized során a megyei tanácselnöki, alelnöki és jegyzői tisztségeket betöltött személyeket méltatják és kitüntetik, elindítják az eljárást, hogy a két szóban forgó terem a Bernády–Dandea és az Enescu–Bartók neveket viselje. A megyei képviselőtestület a különös sietséggel összefércelt határozattervezet kapcsán mai egyeztető ülésén foglal állást. Kelemen Márton frakcióvezető a Népújságnak elmondta, tudomásul vették a határozattervezetet, de a mai frakcióülés keretében döntik el, hogy milyen egységes álláspontot képviseljenek az ügyben, azaz támogatják-e a tervezetet vagy sem. „Egységes álláspontot fogunk képviselni a névadást illetően. Minden tanácsosnak joga, sőt kötelessége is saját véleményt kialakítani, de a frakció döntését tudomásul kell vennie, ellenkező esetben egyéb politikai eszközökhöz lehet nyúlni” – tette hozzá. Arra a kérdésünkre, hogy miért a nagy sietség ez ügyben, a frakcióvezető hangsúlyozta: a megyei tanácselnök, Ciprian Dobre hívta össze a rendkívüli tanácsülést.

A névadást illetően Pokorny László megyei közgyűlési képviselő kijelentette, nincs tudomása arról, hogy névadásügyben egyeztetések lettek volna a román pártokkal. „Ha a százéves évforduló alkalmából tartott díszgyűlésen a Kultúrpalota nagytermét Enescuról és Bartókról akarják közösen elnevezni, illetve a cifra palota nagytermét közösen Bernádyról és Dandeáról, ilyen horderejű kérdést nem lehet utolsó percig tarsolyban tartani, hanem a közvélemény tudomására kell hozni, hiszen kiemelt fontosságú épületekről van szó. Több okból is szerencsétlennek tartom e kezdeményezést. Ha már udvariasak akarunk lenni, Enescu egy olyan kaliberű személyiség volt, akiről udvariasságból tényleg el lehet nevezni egy termet, de a Dandea–Bernády közös elnevezéssel nem értek egyet. Szempontunkból Dandea tevékenysége vitatható. Az Enescu–Bartók változattal esetleg egyetértek, a Bernády–Dandea változattal azonban nem” – jelentette ki Pokorny László, aki közölte, ha az RMDSZ-frakció másként dönt a kérdésben, akkor is fenntartja véleményét, és vállalja ennek fegyelmi következményeit.

Forrás: Népújság

Share this post

PinIt
scroll to top