Daniel Funeriu reméli, hogy a MOGYE betartja az oktatási törvényt

Reményét fejezte ki Daniel Funeriu  oktatási miniszter, hogy a marosvásárhelyi orvosi egyetem szenátusa megtalálja azt a belső szervezési formát, amellyel tiszteletben tartja az új román oktatási törvényt.

A tárcavezető a Mediafax román hírügynökségnek nyilatkozott kedden annak kapcsán, hogy az egyetem román többségű szenátusa 2011-ben többször elutasította a magyar intézetek/főtanszékek megalapítását.

Kifejtette, a 2011 elején hatályba lépett új román oktatási törvény szerint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) multikulturális jellegű, akárcsak a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE). A miniszter szerint a marosvásárhelyi egyetemnek is ugyanúgy alkalmaznia kell a jogszabályt, mint a kolozsvárinak. Meggyőződését fejezte ki, hogy a MOGYE szenátusa is megtalálja azt a legjobb belső szervezési formát, amellyel megfelel majd a törvény előírásainak.

A jogszabály szerint magyar intézeteket kell létrehozni a multikulturális egyetemeken. A törvény három ilyen felsőoktatási intézményt nevez meg, a MOGYE-én kívül a BBTE-t és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemet. Ez utóbbi kettőn tavaly megalakulhattak a magyar intézetek, amelyek nagyobb fokú önállóságot biztosítanak a magyar nyelvű oktatásnak.

A MOGYE román többségű szenátusa azonban kétszer elutasította a magyar intézetek megalapítását az egyetemi autonómiára hivatkozva. Az oktatási minisztérium emiatt visszadobta az egyetem chartáját, és nem hagyta jóvá azt. A MOGYE így jelenleg érvényes egyetemi charta nélkül működik.

A magyar oktatók döntő többsége tavaly év végén nem jelöltette magát az orvosi egyetem belső választásain, így tiltakozva a magyar intézetekkel kapcsolatos elutasító döntés ellen.

MTI

Share this post

PinIt
scroll to top