Délután is alacsony a részvétel, az átlagtól elmaradnak a magyar többségű megyék

Csaknem négy órával a romániai önkormányzati választások urnazárása előtt is alacsony részvételi adatokat jelez a központi választási iroda által működtetett internetes nyilvántartási rendszer.

szavazas

A 17 órakor jelzett adatok szerint a választói névjegyzékben szereplők 35,2 százaléka adta le a szavazatát, ez mintegy négy százalékkal kevesebb, mint a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokon.

A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül 38,65 százalékos részvétellel Bihar megye, 37,01 százalékos részvétellel Maros megye haladja meg az országos átlagot. Szatmár megyében 34,32, Hargita megyében 31,80, Kovászna megyében 31,42, Kolozs megyében 31,27 százalékos volt a részvétel. A számok azt jelzik, hogy a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben 17 óráig 4-6 százalékkal kevesebben szavaztak, mint négy évvel ezelőtt.

A mostani önkormányzati választásokon is Bukarestben a legrosszabb a részvételi arány; ott a szavazás első tíz órájában a választóknak mindössze 22,11 százaléka élt a szavazati jogával.

Share this post

PinIt
scroll to top