Dicsőszentmártonban építik meg az ország legnagyobb napelem-telepét

Románia egyik legfontosabb napenergia-gyűjtő központjává válik a Maros megyei Dicsőszentmárton, amennyiben véglegesítik az oda megtervezett napelemekből álló telep megépítését.

A beruházás összeértéke megközelíti a 72 millió eurót, az a magánvállalat pedig, amelyik megnyerte a versenytárgyalást, a temesvári székhelyű Sol Stark Power.

Adrian Matei, Dicsőszentmárton polgármestere úgy nyilatkozott, a megtervezett energiafelhasználó park Európa második legnagyobb ilyen jellegű létesítménye lesz, továbbá messzemenően a legfontosabb beruházás, amelyet Dicsőszentmártonban az elmúlt években kiviteleztek.

A városfő szerint, 2012. március 15-én írják alá a szerződést a temesvári céggel, aki majd a megépítéssel foglalkozik, és azt remélik, mihamarabb átadásra kerül a napelemekből álló telep.

A napenergia-hasznosító telepet tulajdonképpen egy 109 hektárt felölelő legelőn építik meg, amely a város fennhatósága alá tartozik. Ezért, a működtető cégnek évente 500 ezer lej bérdíjat kell fizetnie a dicsőszentmártoni önkormányzatnak.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

  Adrian Matei mindenképpen előnyösnek tartja ezt a projektet, ugyanis annak megvalósításával jelentősen növelhetik a város bevételeit – fogalmazott a polgármester. Aztán, a napelemekkel felszerelt területet továbbra is legelőként is használhatják a gazdák. Ugyanakkor a város megszabadul az elektromos áram költségeitől is.

  A létesítmény által közel 105 ideiglenes munkahelyet teremtenek annak megépítésével, majd 30 állandó munkásra is szükség lesz, miután beindul az energiatermelés. A parkban 150 ezer napelemet szerelnek fel, több mint 5 kilométer áramot szállító huzalt ásnak a föld alá, és közel 300 kilométernyi vezetékkel látják el a telepet. Mi több, a napelemeket környezetbarát módszerrel rögzítik a legelőn, anélkül, hogy betonból készítenének számukra alapot. Így megkímélik a zöld övezetet az esetleges károktól. A szakemberek szerint, a létesítendő központ 36 megawattnyi energiát lesz képes egyszerre felfogni.

  Foto: hobbielektronika.hu

  Share this post

  PinIt
  scroll to top