Digitalizálják a közigazgatást Maros megyében

A „Marosvásárhely – digitális város” projekt után, amelynek lényege, hogy az adóinkat a számítógép előtt is befizethetjük, következik az újabb lépés: a „Közszolgáltatások elektronikus úton magánszemélyek, vállalatok és szervezetek számára” elnevezésű program.

Magyarán, Maros megye belép az úgynevezett digitális korszakba, amelyben – egy közrendszer segítségével – tulajdonképpen mindenki kommunikálhat mindenkivel. Ez azt jelenti, hogy úgy az állampolgárok, mint a cégek és intézmények a létrehozott nagy kiterjedésű weblapon petíciókat tölthetnek fel, fogadóórákat tehetnek közzé, nyomon követhetik a különböző közintézmények tevékenységeit, vagy megoszthatják véleményeiket a fórumon.

A projektet a Prefektúra valósítja meg, együttműködve a Távközlési és Informatikai Minisztériummal. Ez utóbbi közel 2 millió lejes uniós támogatással járul hozzá a megvalósításhoz, a Prefektúra pedig az ÁFA értékével – közel 460 ezer lejjel – pótolja majd ki az összeget.

A Maros megyei Prefektúra képviselői úgy vélik, az elektronikus rendszer sokat könnyít az önkormányzatok és az állampolgárok közötti kommunikáción. Ezért azt remélik, minél hamarabb működésbe léptethetik. A megvalósításra szánt idő egyébként két év.

Jövő hónaptól hozzá is látnak a rendszer kiépítéséhez. Ennek eredményeképpen, a Prefektúrát, valamint a megye 91 önkormányzatát speciális munkatérrel látják el, amely lehetővé teszi bárki csatlakozását a digitális rendszerhez.

Share this post

PinIt
scroll to top